La Marina és un barri de festes i celebracions. I malgrat la tendència més republicana, quan arriba el 5 de gener, es converteix en el seguidor més fervent de la monarquia per gaudir de l’arribada de Ses Majestats els Reis Mags d’Orient amb la tradicional Cavalcada.
La celebració de la rua particular era (i és), una data marcada al calendari de tot el veïnat. Producte de l’esforç i el compromís dels voluntaris de diverses entitats i associacions del barri, i sempre amb el necessari suport institucional, s’aconseguia emocionar a grans i menuts, que vivien la darrera cuada de la màgia de Nadal a tocar de casa.
Una opció per a moltes famílies per a les quals desplaçar-se fins a l’acte central que organitza l’Ajuntament no sempre és fàcil. “I ara jo on porto el nen?” preguntava una veïna que treballa com a cambrera i a la qual la logística de sortir-ne fora de la Marina li complica els horaris. Tenir un acte al barri també és una alternativa pels qui intenten fugir de la massificació de l’acte central.
Enguany, la xarxa de suport associatiu ha estat insuficient a causa de la manca de relleu generacional, el desgast del treball i els sobreesforços per la falta de suport en edicions anteriors. Una situació que es va fer pública a l’assemblea de la Unió d’Entitats celebrada el darrer mes de desembre.
Tal com explica la Laia Llach, membre de la Unió, es necessiten més de tres-cents voluntaris per tirar endavant la Cavalcada, una xifra que distava força dels disponibles aquest any. “No hi havia prou efectius per tenir una Cavalcada en condicions, degut principalment a la manca de voluntaris que pateixen les associacions”, explicava Llach.
“La Comissió de Cultura fa anys que alerta que el nombre de voluntaris era insuficient i que es requeria de molts més per mantenir la Cavalcada de Reis. Malauradament, aquest any era inviable”, afegeix la presidenta de la Unió d’Entitats, Rosalía Fernández.
La Cavalcada implica disposar dels Reis Mags, els patges, els conductors dels camions, membres de seguretat, les Carteres Reials… que suposen prop d’unes trenta persones per vehicle, tots ells voluntaris. A més a més, també es requereix el compromís, dedicació i esforç de tots els implicats durant els mesos previs a la rua. Una implicació que ha anat minvant durant els últims anys, el que també ha suposat que progressivament el desplegament i mitjans de la Cavalcada fossin menors, fins a arribar a la situació actual.
Les entitats encarregades d’organitzar i participar d’aquesta celebració també son les responsables d’altres com ara el Pessebre Vivent, la rua de Carnaval, les Festes Majors i les fires que es reparteixen durant l’any, entre altres, totes elles amb mesos de preparació al darrere.
La manca de relleu generacional està afectant les activitats tradicionals i comunitàries del barri. La participació de la generació jove en la xarxa associativa és tímida, mentre que la coordinació de molts dels actes recau en la figura dels majors de 50 anys i d’històrics com en Benito Maín i en Diego García, ambdós havent superat la barrera dels 80 anys, però que continuen sent fonamentals en moltes activitats.
Sigui com sigui, una vegada descartada l’opció de la rua tradicional, que es va lluitar per mantenir fins a l’últim moment, es va optar per dur a terme un Campament Reial, ubicat a la plaça de l’Orgull. Però la burocràcia institucional tampoc no va ajudar. Aquest emplaçament requeria tallar el tram del passeig de la Zona Franca ubicat entre el carrer de la Mineria i el de la Foneria. Tot i les negociacions constants, la Guàrdia Urbana va denegar recentment el permís per a fer-ho, raó per la qual el Campament Reial tampoc no ha estat possible.
En aquest punt, la voluntat es va centrar a mantenir les tradicionals Carteres Reials, tot i el dèficit de voluntaris. I una vegada més, aquesta tasca tampoc ha estat fàcil, ja que, els participants han hagut de bregar per poder accedir als lavabos i a les instal·lacions de la Pepita Casanellas, per a canviar-se i fer les seves necessitats durant les més de set hores que estaran a la plaça de l’Orgull aquest dissabte 4 de gener.
Així i tot, a banda d’entregar les cartes dirigides als Reis Mags d’Orient, el veïnat podrà gaudir d’una xocolatada popular i també participar de la recollida de joguines solidària.
I pels que vulguin impulsar que l’any vinent torni la Cavalcada al barri, la Unió d’Entitats els convida a participar com a voluntaris. Es pot fer presencialment a la seu ubicada al carrer Mare de Déu de Port, número 363. O trucar per telèfon al 933 31 38 42.
p0yd9h
es1wsi