El nou CAI acollirà prop d’una desena de serveis municipals al barri  

El nou CAI de la Marina (Alejandro Flores)

“Volem que siguin els serveis socials del segle XXI, molt més arrelats, amb més proximitat, que treballin en xarxa i que valoren a la ciutadania organitzada i als veïns i veïnes”. Amb aquestes paraules l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau liderava la jornada de portes obertes celebrada ahir a la tarda per donar a conèixer el flamant edifici, blanc, de la cantonada entre el carrer Mare de Déu de Port i el carrer del Foc. És el Centre d’Atenció Integral (CAI), pioner a Barcelona i que forma part de les inversions del Pla de Barris de la Marina.

L’alcaldessa Ada Colau durant la jornada de portes obertes. (Alejandro Flores)

Secundaven la primera autoritat de la ciutat, els regidors Marc Serra i Laura Pérez, a més d’un centenar de persones, entre les quals persones d’entitats de la Marina convidades a la visita. Neus Cerdà, directora de la Fundació Mans a les mans, que atén persones en situació de vulnerabilitat i té la seu gairebé enfront del nou edifici, va parlar després de l’edil, fent èmfasi en la necessitat que hi ha del fet que “tothom pugui tenir les mateixes oportunitats”. “No ens podem permetre que el jovent i la canalla creixin sense les oportunitats a les quals tots hauríem de poder accedir pel dret que tenim com a persones”, defensava.

Amb una superfície total de 1.593,57 m², el nou equipament d’atenció integral està ubicat als jardins de Cal Sèbio i consta de 4 plantes. La construcció de l’equipament i la reurbanització dels entorns, en concret dels Jardins de Cal Sèbio, ha suposat una inversió de 4.841.597,53 euros.

“Hem d’acabar de gestionar els permisos per a tots els serveis bàsics que tindrà l’edifici, però tenim ganes que comenci a funcionar aviat” deia el regidor Marc Serra. “És important obrir nous equipaments, i més amb aquest concepte de millorar l’atenció”, celebrava també el regidor Jordi Castellana, d’Esquerra Republicana.

Entre els aspectes més ben valores entre els assistents destacava el fet que hi coincideixen diversos serveis, que hi hagi espais a disposició perquè també els pugui utilitzar la ciutadania i el canvi d’enfocament en l’atenció a les persones, partint des de la construcció: espais molt més amables i acollidors. Llum arreu, i una arquitectura moderna deixen a la vista el formigó i la fusta de marcs de portes i finestres, a més de tot el mobiliari. Elogis i més elogis.

Mercè, Montse i Lourdes Vidrier, veïnes de la zona que fa uns anys van liderar la plataforma veïnal que es va oposar a situar l’edifici als jardins de Can Farrero, se sumaven a la celebració en l’obertura d’ahir. “Molt contentes perquè l’espai és grandiós i aquesta ubicació és l’ideal i molt millor de la que hi havia al principi, ho han fet molt bé”. Així, compartien fotografia amb la regidora Laura Pérez, que en el seu moment va haver de fer front a les protestes i acabaria gestionant el canvi d’ubicació. Ahir tot era alegria i enhorabones.

L’edificació, a més, segueix criteris de sostenibilitat en tot el seu cicle de vida, amb una utilització d’elements que redueixen l’impacte ambiental i la inclusió d’una coberta verda, que redueix en un alt percentatge tant els residus com les emissions de CO₂. Així mateix, la volumetria i distribució interior de totes les plantes permet la ventilació creuada i la il·luminació natural en pràcticament tota la seva superfície, augmentant el confort interior i reduint la demanda energètica.

Els servis residents del CAI

A l’espai funcionaran molts serveis, alguns de manera més puntual i d’altres seran permanents, entre aquest segons, estaran els següents:

  • Centre de Serveis Socials La Marina (CSS La Marina)
  • Servei d’Atenció Domiciliària (SAD-Proximitat)
  • Punt d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD)
  • Punt d’Assessorament Energètic (PAE)
  • Treball als Barris
  • Vila-Veïna
  • Oficina Virtual d’Atenció Ciutadana (OVAC)

La distribució de les quatre plantes

La planta baixa és oberta al públic i amb contacte directe amb els jardins, disposa de l’accés al Centre de Serveis Socials, vinculat a la recepció, espai d’acollida i sales d’atenció individualitzada. També en planta baixa i amb accés propi, se situa l’espai de Vila Veïna, que disposarà d’espais de trobada i informació.

A la planta primera, també oberta al públic, es disposen més sales d’atenció individualitzada, fent un total de 16 en tot l’edifici. Part d’aquestes sales seran usades puntualment pel servei del PIAD (Punts d’Informació i Atenció a les Dones), el qual disposarà d’espais d’espera propis i segurs. Totes aquestes sales d’atenció estan organitzades al voltant d’un vestíbul amb visuals a l’exterior en els seus dos extrems. La planta també disposa d’un espai amb punts d’Atenció a la Ciutadania on s’oferiran els serveis del PAE i de Treball als barris i també una sala de treball per a professionals (tant municipals com d’altres entitats o serveis externs) que assisteixen de manera puntual a l’equipament.

La segona planta és d’accés restringit al públic i està destinada als professionals del CSS. Disposa així d’una àmplia sala de treball tipus “oficina paisatge” amb espai per a fins a 32 professionals, els despatxos de direcció i les sales de reunió i arxiu necessaris. Destaca en aquesta planta la il·luminació natural de l’espai de treball, ja que disposa d’uns grans lluernaris i obertures que a més fan la funció d’espai regulador climàtic interior i exterior.

Finalment, al semisoterrani hi ha diversos espais polivalents destinats tant a les activitats de l’equipament, com a les de les entitats i col·lectius d’acció comunitària i participativa que en podran gaudir.

A continuació, us deixem amb algunes de les fotografies més destacades de la jornada.

FOTOS: Alejandro Flores

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.