El Cruise Roma, la primera nau de la Mediterrània zero emissions a port, comença a operar a Barcelona

Grimaldi amplia dos ferris en servei a Barcelona i els incorpora bateries de liti que redueixen l'equivalent al 4% de les emissions de tots els vaixells a port

El vaixell Cruise Roma

La naviliera Grimaldi Lines va presentar al Port de Barcelona el Cruise Roma, un vaixell ampliat i millorat que ha incorporat una sèrie de solucions tecnològiques innovadores destinades a reduir el seu impacte ambiental i a estalviar energia, la qual cosa la converteixen en la primera nau zero emissions a port de la Mediterrània.

En la inauguració del reformat Cruise Roma van participar Mercè Conesa, presidenta del Port de Barcelona; Gaia Danese, cònsol General d’Itàlia a Barcelona; Francesco Maria di Majo, president del Port de Civitavecchia (Autoritat del Sistema Portuari del Mar Tirrè Centre-Septentrional); Leandro Melgar, director d’Explotació de Puertos del Estado; i Guido Grimaldi, Corporate Short Sea Shipping Commercial Director del Grupo Grimaldi.

El Cruise Roma que, juntament amb el Cruise Barcelona, cobreix diàriament la línia Barcelona-Porto Torres-Civitavecchia, ha experimentat un procés de modernització i allargament efectuat a la drassana de Fincantieri a Palerm que li ha permès ampliar la seva eslora en 29 metres, fins a un total de 254 metres.

Zero emissions a port

El ferri renovat incorpora solucions d’avantguarda destinades a reduir el seu impacte ambiental, alhora que permeten un considerable estalvi d’energia. Entre les millores, destaca la planta de mega bateria de liti, amb una capacitat de més de 5 MWh, una potència suficient per alimentar el vaixell durant la seva estada a port. Es tracta d’una fita tecnològica molt important ja que evita la necessitat d’utilitzar els generadors auxiliars dièsel, aconseguint així l’objectiu de zero emissions mentre el vaixell es troba atracat. A més, s’han instal·lat quatre depuradores per a la purificació dels gasos d’escapament amb l’objectiu de reduir les emissions de partícules en un 80%.

Aquesta iniciativa s’alinea decididament amb l’aposta pel creixement sostenible que està impulsant el Port de Barcelona. Durant la presentació del Cruise Roma, celebrada a Grimaldi Terminal Barcelona, la presidenta del Port, Mercè Conesa, va destacar “l’audàcia i el compromís per part d’aquesta naviliera per reduir les emissions generades per l’activitat portuària”, l’objectiu prioritari del Pla de Millora de la Qualitat de l’Aire del Port de Barcelona. Així mateix, Conesa va explicar que la solució que aporten les bateries de liti evitarà l’emissió d’unes 106 tones anuals de NOx, xifra que representa prop del 4% de les emissions de tots els vaixells durant la seva estada a port.

Més capacitat per a camions, vehicles i passatgers

L’allargament que ha experimentat el Cruise Roma, i que es realitzarà també a la seva nau bessona, el Cruise Barcelona, li ha donat una capacitat per a 3.500 passatgers, 271 automòbils i 3.700 metres lineals per a vehicles pesats, la qual cosa les fa molt més eficients. A la zona de passatgers, l’ampliació comporta unes 20 cabines més (80 llits), quatre sales de butaques amb una capacitat total de 450 seients i un nou self service d’uns 270 seients. També s’han dut a terme importants obres de renovació en les àrees públiques ja existents i s’ha adaptat l’equip de seguretat del vaixell per a fer front a l’augment de la capacitat de passatgers.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.