Cuidar és una situació que moltes persones, en algun moment de la seva vida, acaben experimentant. Són moltes les persones que en aquest moment estan cuidant un familiar proper que no pot valer-se per si mateix en tots els aspectes de la seva cura.
En alguns casos aquesta situació és breu i temporal, i en altres pot prolongar-se durant mesos o anys.
En la majoria de les ocasions, és una única persona de la família la que assumeix la major part de la responsabilitat de les cures, i generalment és una dona. Cuidar un familiar que depèn de nosaltres per cobrir les seves necessitats pot ser una de les experiències més gratificants i commovedores, però al mateix temps pot ser solitari i estressant per al cuidador. Cuidar una persona dependent és una tasca difícil i cansada; per això cal preparar-se, cal “entrenar-se” físicament i emocionalment, perquè això no afecti la salut del cuidador.
És essencial que el cuidador sigui capaç d’autocuidar-se i mantenir un estil de vida saludable. D’altra manera, no podrà estar en condicions de continuar cuidant la persona dependent.
La persona cuidadora ha d’aprendre a:
– Demanar ajuda des del primer moment (a altres familiars, amics, etc.) És bo fer-ho de manera clara i expressa per tal d’evitar sobrecàrregues innecessàries. Recórrer a institucions, associacions i serveis que ofereixin ajuda.
– Organitzar el temps. Fer un llistat de les tasques realitzades i del temps emprat en cadascuna. Classificar-les per ordre de prioritat i, si alguna d’elles la pot realitzar la persona cuidada, animar-la a fer-ho. Fixar temps de descans i procurar respectar-los.
-Mantenir uns hàbits saludables. Dormir unes 7-8h diàries. Si no és possible perquè la persona cuidada té un son intermitent, cal tornar-se amb algun familiar o cuidador.
– Trobar moments al dia per descansar i distreure’s.
-Mantenir aficions, amics i sortir de casa.
-Fer exercici moderat regularment.
-Assegurar una postura corporal adequada en fer mobilitzacions o altres tasques físiques.
– Mantenir una alimentació variada i no saltar-se àpats. Moltes vegades les presses, l’estrès i els nervis porten a perdre els horaris regulars i a deixar de mantenir una alimentació equilibrada.
- Escoltar els senyals d’alarma del cos i prendre mesures adequades.
Exemples d’aquests senyals serien:
– Canvis d’humor o irritabilitat
– Cansament i sensació constant de son
– Augment del consum de fàrmacs, alcohol o tabac
– Palpitacions, tremolors, molèsties digestives, dolor d’ossos o articulacions, etc.
– Aïllament: sortir al carrer només pel que és estrictament necessari, deixar de veure els amics, no dedicar temps a activitats d’oci…
– Problemes econòmics
– Absències reiterades a la feina, dificultat perdur a terme tasques habituals.
Davant de senyals d’esgotament físic o mental, cal demanar ajuda als serveis sanitaris, que oferiran el suport necessari per pal·liar aquesta sobrecàrrega.
Al nostre CAP Dr. Carles Ribas o La Marina, volem i podem ajudar-vos en la tasca de cuidar el vostre familiar. Consulteu amb el vostre equip d’Atenció Primària. Junts ho farem més fàcil!**
Marta Cañibano Gómez
Infermera d’Atenció Primària
CAP Dr. Carles Ribas