L'activitat física regular és bona per a totes les edats

M.LIROZ, G. ROIG i M.J. VALDERAS |Infermeres del CAP Dr. Carles Ribas

Practicar algun esport, fer gimnàstica o simplement jugar, caminar, anar amb bicicleta o fer activitats quotidianes d’una manera activa convé perquè ajuda a sentir-se millor, amb més energia, i a relaxar-se, reduir l’estrès, dormir millor i tonificar els músculs. També ajuda a prevnir i tractar l'excés de pes perquè regula la gana i augmenta el nombre de calories que es gasten cada dia així com ajuda la canalla a relacionar-se amb els altres i a créixer millor, més alegres i més sans.

UN MUNT DE BENEFICIS

Fer activitat física de manera regular és cuidar-se, perquè tot l’organisme en surt beneficiat.

COR: redueix el risc de patir malalties cardíaques, embòlies, diabetis i hipertensió arterial.

ARTERIES: ajuda  a mantenir-les flexibles i sanes.S.

ARTICULACIONS:  enforteix els músculs , els ossos i mante la funció de les articulacions

SISTEMA NERVIÓS: ajuda mantenir-lo en bona forma. És molt important consultar al metge si teniu la intenció d’augmentar molt la intensitat o el volum de les activitats que feu normalment.

L’exercici te efecte antidepressiu i ansiolític. Prevé el càncer de mama i de còlon. Prevé la Diabetis tipus 2. Ajuda a conciliar el son. Prevé el sobrepès i la obesitat. Augmenta l’Esperanza i la qualitat de vida. Millora l’agilitat. Posa en forma el cor. Enforteix els músculs i els ossos.

QUE CONVÉ?

PERSONES ADULTES: com a mínim 30 minuts d’activitats física moderada 5 O MÉS DIES PER SETMANA. Les persones més grans han d’incloure exercicis específics de força, flexibilitat i equilibri.

INFANTS I GENT JOVE: Cada dia cal fer 1 hora d’activitat física moderada, com a mínim. Trieu activitats que us agradin. Si no teniu temps, podeu anar sumant minuts actius durant el dia. Si us va millor, o si ho preferiu, podeu combinar activitats diferents ( esports, jocs, desplaçaments a peu o en bicicleta, gimnàstica, exercici planificat). N’obtindreu més beneficis.Convertiu l’estil de vida actiu en un hàbit.

30 MINUTS D’ACTIVITAT FÍSICA MODERADA EQUIVALEN A UN D’AQUETS EXERCICIS

15 minuts.: pujant escales, saltant corda, corrent 2,5 km., recorrent 6,5 km amb bicicleta.

2 minuts: jugant bàsquet, fent natació.

30 minuts: fent gimnàstica a l’aigua, ballant, caminant 3 km a bon pas, recorrent 8 km. Amb bicicleta.

40/60 minuts :Netejant vidres, el terra, el cotxe, act…