El colesterol tenia un preu

Seguim parlant del colesterol. Desprès de veure que no tot el colesterol és dolent, toca ara decidir què fem. Hi ha dues excepcions a la norma que explicarem ara. La primera és si ja hem patit una malaltia cardiovascular, com un infart agut de miocardi. En aquest cas és possible que amb un colesterol normal necessitem prendre medicació per baixar el colesterol.

La segona és en aquells casos en què hi ha una hipercolesterolèmia familiar hereditària, amb uns nivells molt elevats de colesterol, en general superiors a 300 mg/dl. Es tracta de persones que poden tenir antecedents familiars d’infarts aguts de miocardi abans del 50-55 anys. En aquests casos cal consultar amb el metge per decidir si és necessari prendre medicació.

En la resta de casos, el nostre equip d’atenció primària calcularà el que anomenem risc cardiovascular, ja que la probabilitat de patir malalties cardiovasculars depèn d’altres factors: edat, sexe, pressió arterial, tabaquisme i diabetis mellitus. Per dir-ho d’una altra manera: és possible que una persona amb un colesterol més baix que el nostre, necessiti medicació perquè fuma, és diabètic i té mal controlada la pressió arterial.

Però abans de començar amb medicació hem de canviar la nostra alimentació i els nostres estils de vida. En aquest cas el paper d’infermeria d’atenció primària és fonamental, oferint al pacient educació sanitària específica per tal que sigui capaç d’incorporar hàbits saludables orientats a disminuir el risc cardiovascular.

A grans trets, els punts principals que treballem a la consulta d’infermeria són:

– Dieta saludable. Prendre consciència de com mengem i de com hauríem de menjar. Hem de tornar a la base de la dieta mediterrània: augmentar el consum de fruites, vegetals i llegums. Incrementar el consum de peix blau, així com disminuir-ne el de carns vermelles. Prioritzar l’oli d’oliva verge davant altres tipus d’olis amb pitjor valor nutricional. Minimitzar la ingesta de productes ultra processats e hipercalòrics.

– Hàbits tòxics: Evitar el consum de tabac i alcohol. Ambdós íntimament relacionats amb un augment del risc de patir malalties cardiovasculars. Risc que es multiplica en pacients amb colesterol elevat.

– Activitat física: Mantenir-se actiu i evitar un estil de vida sedentari. Reduir el sobrepès assegurant un mínim de trenta minuts d’exercici físic diari.

Per a una informació més detallada els professionals sanitaris restem a la seva disposició als centres de salut del barri.

Angel Casado i José Miguel Baena Díez

Infermer i metge de família, CAP La Marina

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.