Històrica participació a la jornada electoral a la Marina

Text: Ricard Peña i Víctor Recacha.

El passat diumenge 28 d’abril les veïnes i els veïns dels barris de La Marina van sortir al carrer massivament per a votar en unes eleccions generals que han suscitat un nivell d’implicació ciutadana amb pocs precedents. Des de La Marina FM vam cobrir el desenvolupament d’aquests comicis amb un programa especial en directe i vam sortir al carrer per a retransmetre des dels col·legis electorals dels barris a través dels nostres corresponsals. Els centres de votació a La Marina del Prat Vermell eren l’Escola Bàrkeno i La Bàscula. A La Marina de Port, vam seguir el transcurs de les votacions a La Cadena, la Sala Pepita Casanellas, l’Escola SEAT i El Polvorí.

L’amenaça constant de pluja no va esporuguir els votants dels barris de La Marina en una jornada històrica. Els primers en arribar a primera hora van ser sobretot persones jubilades i famílies. També hi eren presents les persones apoderades, representants dels partits polítics que supervisen el transcurs de la votació, de pràcticament tots els partits: Esquerra Republicana, el Partit dels Socialistes de Catalunya, En Comú Podem, Junts per Catalunya, Ciutadans, el Partit Popular, Recortes Cero i fins i tot, en casos com l’Escola SEAT i La Bàscula, del partit d’ultradreta Vox.

VeÏns del Polvorí votant.

La primera notícia va arribar des de l’Escola SEAT. Cap a les 10 del matí vam saber que l’exalcalde de Barcelona Jordi Hereu (PSC) hi faria d’apoderat. Vam tenir ocasió d’entrevistar-lo en directe. Tot i mostrar-se caut, a aquella hora ja intuïa un possible frec a frec entre ERC i el PSC a Catalunya.

També vam parlar amb veïnes i veïns com el Darío, estudiant d’Automatització i Robòtica Industrial de 18 anys i un dels gairebé 2 milions de joves (1.784.641) que estaven cridats a votar el 28A per primer cop. Després d’explicar que tenia molts amics que havien decidit quedar-se a casa, va assegurar que “s’ha de participar per a després no només queixar-se” i que ell ho feia pensant en el seu futur.

Un altre col·lectiu que va poder votar per primer cop van ser les persones amb discapacitat intel·lectual. Gràcies a la reforma electoral impulsada uns mesos enrere (per unanimitat i a proposta del PSOE), ho podien fer per primer cop unes 100.000 persones, unes 10 de les quals van exercir el dret a vot a l’Escola Bàrkeno, segons va poder confirmar aquest mitjà.

l’exalcalde Jordi Hereu amb el periodista Victor Recacha.

Molts dels col·legis de La Marina estaven plens de gom a gom en una jornada marcada per una participació gairebé sense precedents. A Espanya, la xifra de participació va elevar-se fins el 75%, una de les més altes de la història. I a Catalunya, es va disparar 14 punts percentuals fins a situar-se en un 77%, un rècord històric mai vist des del 1982.

Al barri, pocs incidents. Hi va haver dos al Polvorí, on es va haver de lamentar una agressió física d’un simpatitzant de Vox a un apoderat d’En Comú Podem. El fet no va anar a més però es va interposar la corresponent denúncia davant dels Mossos d’Esquadra.

En un altre episodi accidentat al Polvorí, un veí fotògraf va patir un atac d’epil·lèpsia. En intentar ajudar-lo, la veïna Maria Ortega va caure i va prendre mal. Tots dos va ser auxiliats i a hores d’ara es troben bé.

l’Alcaldessa Ada Colau, la Regidora Laura Pérez i apoderats de Cat en Comú Podem

Finalment, aquest mateix centre de votació va rebre també la visita de l’alcaldessa Ada Colau i la regidora de Feminismes i LGTBI i de Sants-Montjuïc, Laura Pérez. Ambdues es van apropar al casal per la tarda.

Més entrada la tarda, el cansament als centres de votació s’anava fent evident, sobretot entre els membres de les meses. Una presidenta de mesa explicava que era la cinquena vegada que exercia aquest càrrec i, poc il·lusionada amb el sistema de selecció, desitjava que la seva fortuna durant els propers anys permeti que més gent pugui compartir el goig de viure la primera línia de la democràcia (de la qual ja començava a estar farta).

La Cadena, centre de votació.

A l’hora del tancament, els mòbils de les persones apoderades vibraven sense parar. Mentrestant es reunien per a comentar les darreres notícies i una primera enquesta que tenyia Espanya de vermell socialista i Catalunya d’una aureola groga republicana.

Encara no han sortit les dades per barri, però al districte de Sants-Montjuïc, va guanyar ERC amb el 25% de les paperetes, seguida de prop pel PSC (23,7%) i, a major distància, En Comú Podem (18,4%).

Resultats electorals de les eleccions al Congrés dels Diputats al districte de Sants-Montjouïc.

També va guanyar ERC tant a Catalunya com a la ciutat de Barcelona (per menys de 3.000 vots respecte el PSC). En canvi, els socialistes van guanyar a la Diputació de Barcelona i a l’Estat, on per primer cop entra al Congrés dels Diputats Vox amb 24 representants, un dels quals elegit a Barcelona. Tot i així, la suma de l’ultradreta i la dreta es queda lluny de la majoria. El PSOE podrà elegir aliances des de la Moncloa ja que suma tant amb Cs com amb els partits d’esquerres. Els militants socialistes van començar a marcar el camí al president Pedro Sánchez mentre pronunciava un discurs triomfal en conèixer els resultats des de la seu del seu partit al Carrer Ferraz: “Con Rivera no!”, cridaven repetidament davant un Sánchez que va contestar amb un “creo que ha quedado bastante claro”.

En definitiva, hem viscut una jornada electoral carregada per la tensió de qui es juga alguna cosa més que els propers quatre anys. La majoria de votants de La Marina apuntaven a motivacions similars per a sortir a votar independentment de la seva edat, gènere o condició: buscaven un canvi. Quedem a l’espera que aquest canvi arribi i les veïnes i veïns vegin recompensada la seva mobilització rècord en un diumenge electoral que passarà a la història.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.