Una intervenció arqueològica preventiva a les obres de construcció d’un edifici a la cantonada dels carrers dels Ferrocarrils Catalans i de Vilageliu i Gavaldà ha permès documentar-hi el front d’una de les pedreres romanes més antigues d’Europa, datada entre els segles II i I aC.
Les obres no han patit cap endarreriment a causa de la intervenció arqueològica. Els treballs, iniciats el 31 d’octubre de 2024, han permès identificar un tram de pedrera de gres blanc quarsític del miocè, amb unes dimensions màximes de 30 metres de llarg, 5 d’alçària i 4,5 d’ample. Aquesta explotació a cel obert mostra clares evidències de tècniques d’extracció romanes, com marques de pic, tascons i restes de ferro incrustades a la roca, que podrien correspondre a eines de percussió o estructures de suport com bastides o grues.
La importància de la troballa ha motivat la conservació d’un tram de 8 metres de longitud i 3 metres d’alçària a la segona planta soterrània de l’edifici d’habitatges en construcció.
Paral·lelament, s’hi han dut a terme treballs de fotogrametria per generar un model en 3D del conjunt, amb finalitats didàctiques i d’investigació.