Dones i Cultura: Una lluita per la visibilitat

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, l’Espai Jove La Bàscula va programar diverses activitats, com l’espectacle El Eco del Silencio de la companyia La Tejida, presentat el 5 de març. L’obra parteix d’una pregunta: “En la teva condició de dona, en quin moment t’han silenciat i per què?” A partir d’aquesta reflexió, diverses dones van compartir testimoniatges que van inspirar la creació. A escena, dues dones s’acompanyen per trencar el silenci, amb la força de la sororitat.

En l’àmbit musical, el 7 de març es va celebrar un concert amb tres joves cantautores: Dani Amelotti, Alba Luz i Marta Kaoba. La proposta volia donar visibilitat a les dones en un sector encara desigual.

El rol femení a la música i el teatre ha estat històricament condicionat per la invisibilització. Des de La Bàscula s’ha volgut donar veu a dones del sector per recollir les seves vivències i reflexions.

El teatre i el pes del patriarcat

La Tejida, especialitzada en teatre gestual, subratlla com la dona ha estat relegada a papers secundaris. Molts personatges femenins clàssics estan lligats a l’espera o al sofriment, com Ofèlia, que es suïcida davant la mort de l’últim referent masculí. Malgrat això, cada vegada més dones es fan un lloc com a directores o dramaturgues.

El teatre ha estat també espai de resistència. Des de la companyia expliquen que se les ha volgut desposseir del seu poder, com a Casandra en la mitologia. Avui, però, festivals com el de Pallasses del Circ Cric o el Festival Mestiza aposten per les dones i dissidències escèniques.

També reivindiquen referents femenins, des de figures mítiques com Medea fins a creadores com Pina Bausch o Ariane Mnouchkine. Reclamen més visibilitat per a dones en direcció, escriptura i composició, àmbits encara dominats per homes.

“Encara queda molt per fer”, diuen, però valoren els avenços recents i animen les joves creadores a seguir endavant. També defensen que les arts escèniques han de ser valorades com un treball digne, amb drets laborals, i que la veu de les dones és clau per construir narratives més justes.

Dones a la música: una lluita constant

Dani Amelotti denuncia estereotips de gènere i com les dones són jutjades més severament per la seva imatge i actitud. Això limita les oportunitats i reforça la desigualtat salarial. També critica la poca presència de dones en rols tècnics com la producció o l’enginyeria de so.

Marta Kaoba apunta que “els projectes liderats per dones es programen menys”, i sovint es presenten com un subgènere. També lamenta prejudicis que associen les cantautores a estils més íntims o dramàtics.

La pressió estètica és una altra barrera. Dani Amelotti diu que ha hagut d’encaixar en models hipersexualitzats, mentre que Marta Kaoba destaca les exigències sobre cos, roba i actituds femenines. Aquestes pressions afecten la llibertat artística i personal.

També hi ha diferències d’exigència: a les dones se’ls demana més a nivell físic i tècnic, mentre que als homes se’ls permet més relaxació. A més, es continua infravalorant les dones com a creadores.

Kaoba relata situacions masclistes, com haver estat ignorada en jams només per ser dona o haver rebut comentaris qüestionant la seva capacitat tècnica. Aquestes experiències evidencien la necessitat urgent de canvi.

Cap a una indústria més igualitària

Tant Amelotti com Kaoba coincideixen que cal una transformació estructural. Proposen augmentar la presència femenina als escenaris, impulsar beques específiques i fomentar la formació en rols tècnics. També reclamen que la paritat sigui una pràctica constant i no només en dates assenyalades com el 8M.

Com conclouen, la lluita per la igualtat a la cultura no és només una qüestió de dones, sinó de tota la societat.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.