A final d’octubre de l’any passat a Roma es va fer una trobada mundial de moviments populars, on més de 100 delegats dels cinc continents van intercanviar punts de vista i van fer una declaració final. L’ambient de treball de la trobada, com les paraules amb les que el mateix Papa Francesc reconeixia la importància de les entitats i grups de base en la societat, crec que ens ofereixen bones pistes per aplicar també al nostre barri.
El papa Francesc va felicitar els moviments participants perquè no es queden contents amb promeses il·lusòries o excuses, sinó que volen ser protagonistes i s’organitzen, estudien, treballen i reclamen i sobretot practiquen aquella solidaritat tan especial que existeix entre els qui sofreixen els mateixos problemes.
Va remarcar l’esperit d’unió que hi havia a la trobada: entre vostès hi ha persones de distintes religions, oficis, idees, cultures, països, continents. Avui estan practicant la cultura de l’encontre tan diferent de la xenofòbia, la discriminació i la intolerància.
Va valorar l’esforç que fan per posar la dignitat humana al centre i que sobre aquest pilar es construeixin les estructures socials alternatives que necessitem. Cal fer-ho amb coratge però també amb intel·ligència, amb tenacitat, però sense fanatismes, amb passió però sense violència.
Va dir que la solidaritat és molt més que uns actes esporàdics de generositat, és pensar i actuar en termes de comunitat, de prioritat de la vida de tots sobre l’apropiació dels béns per part d’alguns, és fer front als destructors efectes del diner, és una manera de fer història i això és el que fan els moviments populars de veritat.
“Qué lindo es cuando vemos en movimiento los sectores sociales, sobre todo a sus miembros más pobres y a los jóvenes. Entonces sí se siente el viento de promesa que aviva la ilusión de un mundo mejor”.
Josep Hortet, rector de les parròquies de Mare de Déu de Port i de sant Bartomeu