El consell plenari del Consorci de la Zona Franca de Barcelona, sota la presidència de l’alcalde de la ciutat, Xavier Trias, va aprovar ahir la proposta de pressupost corporatiu per a l’any 2015, exercici en el qual el Consorci preveu consolidar la tònica de beneficis amb un resultat de 2,8 milions d’euros i escometre una nova etapa d’inversions.
El plenari del Consorci està format per representants del Govern d’Espanya, de l’Ajuntament de Barcelona i de les principals entitats econòmiques que operen a Barcelona, mentre que el seu comitè executiu està presidit per Jordi Cornet, delegat especial de l’Estat al CZFB.
Els ingressos de l’entitat pública provenen bàsicament dels arrendaments que gestiona al polígon industrial de la Zona Franca, així com de la gestió de la resta dels seus actius, entre els quals es troben edificacions i desenvolupaments urbans a Barcelona ciutat.
El pressupost del 2015 presentat ahir implica una expectativa de descens d’ingressos envers el 2014, com a conseqüència del descens en 9,5 milions d’euros dels arrendaments de l’entitat degut bàsicament a la venda d’actius immobiliaris que aportaven una part important dels ingressos recurrents en concepte de lloguer, com és el cas de la Torre Diagonal 00, venuda a Telefónica per 107 milions d’euros, o de l’edifici seu del Banc de Sang i de Teixits, venut per 36 milions.
Els 28 milions obtinguts per aquestes vendes s’han destinat a reduir l’endeutament financer i a la programació d’inversions al recinte de la Zona Franca Duanera i al Polígon Industrial de la Zona Franca, així com al nou barri de La Marina i a les Antigues Casernes de Sant Andreu.
L’entitat va explicar la voluntat d’escometre un pla d’inversions en la Zona Franca sense precedents, per valor de 24,3 milions d’euros sempre que el Ministeri d’Hisenda aposti d’una manera clara pel rellançament d’aquest espai duaner. La nova dinàmica inversora preveu per aquest any 2015 fer una aportació de 13,6 milions d’euros i de 10,7 milions d’€ més el 2016, la inversió més alta pressupostada pel CZFB en els darrers 10 anys al polígon.
En intervenir davant el plenari, el delegat especial de l’Estat en el Consorci, Jordi Cornet, va posar en relleu l’esforç que està duent a terme el Consorci en ajustar la despesa i en comercialitzar els seus actius, la valoració contable dels quals continua ajustant-se a causa de la darrera crisi immobiliària.
El Consorci, d’altra banda, ha flexibilitzat les condicions de lloguer dels seus clients ajustant els seus preus en un 30% i flexibilitzant les condicions dels nous contractes, dinàmica que ha acompanyat d’un nou esforç comercialitzador.
Al pressupost del 2015, els ingressos del Consorci arriben als 45,6 milions d’euros, la qual cosa suposa un descens del 9,4 milions sobre l’any anterior, mentre que les despeses es xifren en 42,8 milions, implicant una reducció del 4,9 milions respecte de l’anterior exercici.
Compte enrere per l’arribada del Metro
L’entitat ha valorat seguir buscant un major valor afegit per als seus clients industrials i logístics, centrar-se en el negoci de sòl industrial de la Zona Franca i en els desenvolupaments urbans que té a Barcelona.
El salt endavant del polígon es troba a tocar gràcies a la millora competitiva que suposarà l’arribada de la línia 9 del metro a aquesta zona industrial, a mig camí del centre urbà de Barcelona i el seu aeroport. D’altra banda, es valora la seva excel·lent ubicació respecte del Corredor ferroviari mediterrani i l’atractiu que suposa pel trànsit intercontinental de mercaderies l’ampliació de l’àmbit d’influència del Port de Barcelona envers del comerç l’Orient Mitjà i l’Orient Llunyà.
La voluntat de l’entitat és la promoció internacional d’aquest polígon productiu i logístic situat al cor de la Barcelona metropolitana, així com contribuir a la internacionalització de les seves empreses, ja sigui facilitant la seva activitat exportadora/importadora o bé atraient empreses i inversors estrangers.