
Dissabte assolellat, la Fira Marinera i de la Pagesia ha convertit la rambla de la Marina en un eix de cultura, comerç de proximitat i gastronomia, i ha fet del matí una experiència sensorial per a tothom que s’aturava a les paradetes. Organitzada per l’Associació de Comerciants de la Marina, la fira s’ha consolidat com un dels moments clau del calendari festiu del barri, on es posen en valor els serveis i productes que aposten per la proximitat i enforteixen el teixit econòmic local.
Els parlaments: un clam compartit pel futur del barri
L’escena matinal ja prometia. La rambla, habitualment travessada per vehicles, s’ha vist completament transformada: més de setanta carpes formant una llarga línia des del Mercat de la Marina fins a l’escenari habilitat per a les actuacions del dia. Decoracions, banderoles i l’olor inconfusible de menjar acabat de fer. El bullici de veïnes, famílies, curiosos i comerciants ha començat ben d’hora i no ha deixat de créixer.
La jornada s’ha encetat oficialment amb els parlaments institucionals, que han posat veu a les esperances, demandes i projectes de futur per a la Marina. Mei Márquez, presidenta de l’Associació de Comerciants, ha destacat la vitalitat del comerç local i ha defensat la necessitat d’un “barri digne, amb comerç de qualitat i amb el suport que cal per part de les administracions”. També ha reclamat més implicació institucional en projectes com la remodelació del passeig de la Zona Franca o la connexió amb el mar: “Volem que la Marina deixi de ser percebuda com un extrem i esdevingui un dels centres neuràlgics de la ciutat.” Ha recuperat, a més, una aspiració històrica: que la Marina sigui reconeguda com a onzè districte de Barcelona.

Raquel Gil, regidora i cinquena tinenta d’alcaldia, entre Mei Márquez i Sandra Bestraten.
I com que l’emplaçament era el passeig, Sandra Bestraten, presidenta de la demarcació de Barcelona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i veïna del barri, ha posat l’accent en la projecció de creixement de la Marina, que en poc temps podria arribar als 60.000 habitants. En aquest context, ha explicat la proposta de rambla lateral impulsada pel grup d’arquitectes locals: “És una proposta de rambla asimètrica, amb un passeig de 10 metres d’amplada a la banda de Montjuïc, pensada per cohesionar-nos amb el Prat Vermell i enfortir el comerç de proximitat, tenint en compte també les tres escoles que hi ha a tocar”, ha detallat.
La regidora del districte i cinquena tinenta d’alcaldia, Raquel Gil, ha tancat els parlaments destacant l’esforç compartit: “És important l’esperit reivindicatiu de la Marina, però també és de justícia reconèixer tot allò que s’està fent gràcies a aquest esperit.” Ha enumerat accions recents —com la inauguració del parc del Tren de la Potassa, les connexions de la xarxa freàtica o la creació de l’Institut Escola Enric Granados— i ha animat el veïnat a creure en el seu potencial: “Des del victimisme ens fem petits. La Marina ha de recordar d’on ve, però sobretot projectar-se cap al futur. Això és feina de tots i totes.”
L’ús literal de la paraula “victimisme” ha incomodat algunes associacions, que han qüestionat si era encertada en aquest context.
També van participar a l’acte els consellers Georgina Lázaro, Albert Torelló, Núria Pey, Ana Maria Trapero, Francesc Almancelles i José Antonio Calleja, així com el regidor del PP, Daniel Sirera.
La resta del dia ha estat un veritable espectacle: el Grup de Jazz de Danses Modernes, el Grup de Flamenc del Centre Cultural Estrelles Altes i l’actuació de Quimi Country, del col·lectiu Folk Montjuïc, que han aportat una nota musical d’arrel nord-americana amb tocs catalans, unint regions i continents des de la festa popular, tot i el mal rotllo actual amb Donald Trump.
Com no podia ser d’altra manera, la jornada ha comptat també amb els protagonistes de tota festa major: els gegants Magí, Quimeta i el gegantó Francesc Candel.
La ràdio també fa barri. Un dels punts destacats de la jornada ha estat la presència de La Marina FM (102.5), amb una edició especial de ràdio al carrer. Els programes han donat veu als protagonistes del dia: comerciants, artistes, veïns i entitats. Comerç de barri, conduït per Abdó Florencio, hi ha tingut un protagonisme especial.
A la tarda, les havaneres han donat pas a melodies nostàlgiques i ritmes d’ultramar. I, és clar, no hi ha havaneres sense rom cremat. Ja cap al vespre, el grup Malavida 2.0 ha posat el punt final amb un concert de rock, tancant així una jornada festiva i plena d’energia.
La Fira Marinera i de la Pagesia explica un barri que no vol perdre la seva essència, però que reclama créixer amb dignitat i cohesió. El 14 de juny d’enguany, el passeig no ha estat només l’autovia que és, sinó que ha reivindicat el que vol ser: un lloc de trobada, de reconeixement, de festa i de comunitat.
