Els còmics, o historietes il·lustrades, són una mena de narracions que basen el relat en la capacitat comunicativa de les imatges que, cridaneres, acolorides i amb tota mena de detall, esdevenen les protagonistes, deixant en segon pla per primera vegada la lletra, constructora de la gran majoria d’escrits que es poden trobar arreu, fins i tot d’aquest.
El dilluns 18 de novembre, des de la Biblioteca Francesc Candel es va voler fer un tribut al còmic, acompanyant i bandera de la infància, adolescència i perquè no dir-ho, adultesa, de milions de persones arreu del món. Superman, Batman, Wonder Woman, Spiderman, Hulk, els X-Men, o, aterrant a casa nostra, Mortadelo y Filemón, són només alguns dels milers d’exemples de personatges que formen part de les memòries de gran part de la població.
A la biblioteca del barri, i impulsades per l’artista Pere Pérez, es va organitzar el Marina Còmic, una sèrie de xerrades moderades pel guionista i escriptor Josep Maria Polls, amb els il·lustradors Daniel Sempere, María Llovet i Claudio Stassi com a convidats i ponents. Els artistes van explicar com són les seves rutines de treball i d’on va néixer la seva passió per aquesta professió, tot donant a conèixer els seus referents i com van ser les primeres passes en el sector.
En el cas de Llovet, la seva obra és d’un estil romàntic amb importants flaixos d’erotisme i gore que donen lloc a històries macabres de gran intensitat. La seva darrera publicació ha estat Crave, on es relaten els successos que els hi ocorren a uns estudiants d’una universitat d’elit quan descobreixen una misteriosa aplicació que els promet ajudar-los a aconseguir tots els seus desitjos.
Daniel Sempere
“Els superherois també serveixen per fer front a problemàtiques o temes actuals, així com per exercir una mena de crítica social”
Sempere, per altra banda, és un il·lustrador especialitzat en els superherois. De fet, actualment està treballant en una nova entrega de Wonder Woman, de la mà de l’editorial nord – americana DC (autora d’altres personatges com Superman, Batman o Flash).
En la construcció de la seva obra, Sempere va explicar que es defineix a si mateix com “un Frankenstein d’altres autors”, que l’han inspirat al llarg de la seva trajectòria. Un recorregut durant el qual, tot i la seva joventut, també ha participat en tirades de ‘L’home d’acer’, un dels superherois més importants i reconeguts de la història del cinema i la novel·la gràfica. “Sens dubte Superman ha estat el que més il·lusió m’ha fet crear, jo vaig créixer llegint els còmics sobre ell i poder donar-li vida va ser molt emocionant”, va declarar en Daniel.
En el seu cas, s’ajuda de fotografies per intentar aproximar-se al realisme més fidel en els seus dibuixos. “Si us pogués ensenyar el meu telèfon, veuríeu desenes d’imatges de la meva parella recreant les posicions que després utilitzo als còmics”, va expressar en aquest sentit l’artista.
Durant el seu parlament, entrevistat per Josep Maria Polls, va defensar la capacitat dels personatges de ficció per criticar o defensar els fets que tenen lloc a la realitat. “Els superherois també serveixen per fer front a problemàtiques o temes actuals, així com per exercir una mena de crítica social. Tractem de fer-ho indirectament, sense posar noms reals, però qui tingui una mica d’ull entendrà perfectament del que es parla”, va concloure.
En Claudio Stassi era l’encarregat de tancar la trobada. L’il·lustrador ha publicat recentment ‘República’, la seva primera novel·la gràfica elaborada íntegrament per ell. Es tracta d’un relat basat en els anys posteriors a la Guerra Civil Espanyola, mitjançant el quadern d’un nen de deu anys que, trobat l’any 2014, relata les seves vivències a l’època. La inspiració d’en Claudio pels relats històrics sorgeix arran de les vivències d’un familiar que durant la Segona Guerra Mundial va ser empresonat al camp de concentració de Mauthausen.
Tal com explicava Sempere, Stassi fa ús de la seva obra per llançar una crítica als crims i horrors que es van viure durant els anys que van prosseguir la finalització del conflicte armat, oferint una mirada a la cruesa de la realitat disfressada de colors, il·lustracions i traçats de fantasia.
5mvj79