Fa 15 anys que els diferents graus d’Imatge Personal van arribar a l’Institut Mare de Déu de la Mercè, ubicat al barri de la Marina del Prat Vermell. Durant aquest temps, milers d’alumnes han cursat els graus mitjos d’Estètica i bellesa, de Perruqueria i cosmètica capil·lar i els superiors de Caracterització i maquillatge professional, d’Assessoria d’imatge personal i corporativa i d’Estètica integral i benestar.
Arran del Pla Director 2030 del Consorci d’Educació de Barcelona, que preveu tenir 35 centres especialitzats i integrats l’any 2030, i que conformaran l’entramat definitiu de l’FP a la ciutat, la continuïtat d’aquests graus està en risc en aquest institut.
Durant l’acte de presentació del Pla Director, batejat com “El món canvia. L’FP també. Reptes i aliances per una Barcelona activadora de talent i oportunitats”, que va tenir lloc el passat 20 de juny al CosmoCaixa, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va afirmar que l’FP és “una qüestió clau per al present i futur de la ciutat”.
“Gaudim de més d’un 90% de graduats i graduades en el cicle i la inserció laboral és d’un 100%, traslladarlo significa degradar l’oferta formativa al barri”
“Barcelona té un model propi d’FP amb dues característiques que el defineixen: la primera, els conceptes de formació professionalitzadora, formació ocupacional i d’FP dual. I, en segon lloc, els lligams que existeixen entre els centres formatius, les empreses i les institucions amb col·laboracions estratègiques”.
Però els plans no convencen a tothom. Alumnes i docents d’Imatge Personal de l’Institut de la Mercè van convocar una manifestació pel dijous 28 de novembre a les 14:15 hores, en la qual es va tallar el carrer Motors amb passeig de la Zona Franca, a tocar del centre educatiu, per protestar en contra de la decisió del Consorci d’Educació.
Prop d’una cinquantena de persones es van aplegar al bell mig de la via, equipats amb cartells, pancartes i xiulets per reivindicar la necessitat de mantenir els graus al centre educatiu. “Els resultats ens avalen. Gaudim de més d’un 90% de graduats i graduades en el cicle i la inserció laboral és d’un 100%. Amb aquest context, allunyar aquests graus del barri és un retrocés molt important”, va afirmar en Juan Carlos, docent del centre i membre de la Unió Sindical de Treballadors i Treballadores de l’Ensenyament de Catalunya (USTEC · STES).
“Ens quedem al barri, no hi ha cap altra opció. Marxar d’aquí suposa allunyar-se del barri i de les possibilitats que ofereix”, comentaven, preocupades, algunes de les alumnes.
A la concentració s’hi va sumar Intersindical, implicat en la lluita del centre educatiu. “El manteniment d’aquestes línies de formació professional és essencial pel teixit associatiu del barri”, va declarar Marc Martorell, portaveu del sindicat. “La intenció del Pla Director és traslladar els graus a l’Institut Vall d’Hebron, a l’altra banda de la ciutat, la qual cosa és complicada pels estudiants, que s’hi haurien de desplaçar diàriament per cursar els seus estudis. També és negatiu pel barri, ja que degrada la seva oferta educativa”, va afegir.
Concretament, la connexió de la Marina amb el centre educatiu d’Horta – Guinardó és complexa. Això incideix, una vegada més, en una de les principals mancances des de fa molts anys; l’insuficient xarxa de transport públic. Agafant l’Institut Mare de Déu de La Mercè com a punt de partida, arribar fins al Vall d’Hebron suposa un trajecte de mínim cinquanta minuts. L’opció més ràpida és agafar l’autobús de la línia 23 (amb una freqüència de 25 minuts) a passeig de la Zona Franca – Motors (o l’H10 a plaça del Nou) fins plaça Espanya, per allà agafar l’L3 del metro fins a la parada Vall d’Hebron, i finalment caminar cinc minuts fins a arribar al centre de formació professional.
Sota el lema “Imatge Personal es queda al barri”, estudiants, docents i voluntaris van ocupar la calçada del passeig de la Zona Franca durant més d’una hora, bloquejant el trànsit i oferint fulletons informatius a tots aquells que passaven per la vora.