Trencaments: jornades culturals sobre el benestar emocional a la Marina

Una noia mira dos persones passejant a Can Sabaté. (Arxiu / Alejandro Flores).

Biblioteca Francesc Candel

Arrenca “TRENCAMENTS” al barri de la Marina, una proposta per parlar col·lectivament sobre els malestars emocionals. Aquestes jornades neixen amb la voluntat de coordinar diferents agents del barri i promoure la cultura de l’autocura respecte la gestió de les emocions i la salut mental. Alhora, es vol aprofitar per donar a conèixer els recursos existents a La Marina en relació a la salut mental i emocional.

TRENCAMENTS vol, precisament, trencar amb els estigmes que hi ha sobre la salut mental i els malestars emocionals. Es busca amb les diferents activitats despatologitzar i desestigmatitzar la cura de la ment, l’intangible de tot ésser.

Les jornades van donar el tret de sortida el 10 d’octubre amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental a la biblioteca Francesc Candel, amb una conferència inaugural a càrrec de la metgessa de família Ylenia García, del CAP La Marina, i el Martín Correa, antropòleg de la Universitat Rovira i Virgili. Durant la presentació, es va parlar sobre la importància de tenir una bona salut mental i quins son les principals causes que li afecten.

Les jornades acabaran el 13 de desembre a l’Espai Jove Química. Set propostes diverses configuren la primera edició de les activitats que es desenvoluparan durant dos mesos. Aquesta edició s’ha organitzat des dels equipaments culturals del barri, el Centre Cívic Casa del Rellotge-Sala Pepita Casanellas, i el Centre Cívic La Cadena i la biblioteca Francesc Candel, també des dels centres de salut del barri amb el CAP de La Marina i el CAP Doctor Carles Ribes i també amb el projecte de Vila Veïna, amb el suport de l’Agència de Salut Pública de Barcelona i el  Servei de dinamització Juvenil Química .

  • Conferència inaugural
    Dilluns 10 d’octubre de 18.30 a 19.30 h a la Biblioteca Francesc Candel
    Coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental, en aquest acte de presentació de les jornades farem una aproximació social i antropològica als malestars des del món de la medicina i de l’antropologia. Ponents: l’antropòleg Martin Correa i la metgessa de família Ylenia Garcia.

  • Kit de recursos emocionals
    Dimarts 25 d’octubre de 18.30 a 19.30 h al Centre Cívic La Cadena
    Vine a crear de forma col·lectiva el teu “kit d’eines” de gestió emocional. En aquest espai podrem ampliar i compartir les estratègies que tenim per fer front a la ràbia, la por o la tristesa, entre d’altres. També coneixerem quins recursos hi ha al barri de la Marina. A càrrec de VilaVeïna i professionals del CAP La Marina i del CAP Doctor Carles Ribes. Cal inscripció prèvia.

  • Exposició “Ballar en complicitat”
    Del 3 al 25 de novembre al Centre Cívic Casa del Rellotge
    Mostra de treballs realitzats dins l’espai compartit dels membres del grup artístic de la Xarxa Sense Gravetat.

  • Col·loqui “Ballar en complicitat”
    Dijous 10 de novembre de 18.30 a 20 h
    Compartirem idees sobre l’enfocament del treball de producció artística que es desenvolupa al taller. Comptarem amb la participació de participants habituals als tallers i amb membres de Ràdio Nikosia.

  • Presentació del reportatge documental ‘Los detectives de la realidad’
    Dilluns 14 de novembre a la Biblioteca Francesc Candel
    Projecte de dansa de creació col·lectiva amb persones que han viscut en primera persona episodis de sofriment mental, i posterior conversa de Dominik Borucki (director del projecte Los detectives de la realidad) i Joaquim Noguero (professor de periodisme cultural a la FCRI Blanquerna-URL i crític de dansa de La Vanguardia), amb la intervenció també d’alguns dels participants del projecte.

  • En primera persona
    Dilluns 28 de novembre de 18.30 a 20 h a la Biblioteca Francesc Candel
    Conversa amb testimonis i veïns i veïnes que han patit problemes de salut mental.

  • Teatre fòrum
    Dimarts 13 de desembre de 18 a 19.30 h al Centre Cívic La Cadena
    El teatre fòrum s’entén com una eina d’innovació necessària per al canvi social. Actors i actrius desenvolupen una peça de teatre curta que denuncia un situació d’opressió concreta viscuda en primera persona que ha portat a un conflicte. La peça es talla al punt àlgid de conflicte i convida al públic a participar i buscar alternatives on la persona oprimida tingui sortides d’actuació envers l’opressora. En aquesta ocasió, l’escena a representar anirà al voltant de la salut mental. Hi aprendrem diverses maneres d’actuar envers la injustícia social. A càrrec de les dinamitzadores de teatre fòrum interseccional del curs 2021-2022 de la Xixa Teatre.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.