Cultura, amor i tradició de la mà per Sant Jordi

Esther Pardo

El nom de Jordi ve de la paraula grega georgos ( ge: terra i orgos: treballar) que vol dir “el que treballa la terra”, o sigui el pagès. Hem de reconèixer que el significat del seu nom no té massa a veure amb ser un cavaller salvador de princeses. Sigui com sigui el dia 23 d’abril és el dia de Sant Jordi.

A Catalunya celebrem el dia dels enamorats per això de la llegenda que acompanya el sant, de la qual ja se’n tenen notícies escrites al segle V. No va ser fins a l’Edat Mitjana, però, mil anys després, que agafà força la història del drac. Per si no ho sabíeu, en Jordi després de matar-lo, va dir adeu i va marxar, deixant la princesa amb el seu pare. És des de llavors que es regala una rosa vermella, com la sang del drac.

Els catalans, com que no en teníem prou amb això, vam aprofitar que la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona i el Gremi d’Editors i Llibreters havia impulsat l’any 1927 celebrar el dia del llibre, tot i que el 7 d’octubre. Va ser dos anys després, amb motiu de l’Exposició Universal de l’any 2029 que, per acabar d’arrodonir la festa, es va traslladar la celebració al 23 d’abril.

Es dona el cas, a més, que és el dia en què va néixer William Shakespeare i que van enterrar Miguel de Cervantes. Per no ser menys, l’any 1981 va morir Josep Pla també el dia de Sant Jordi. Així doncs, ja ho tenim tot per fer el dia més gran de l’any unint l’amor i la cultura.

El 15 de novembre de 1995, la Conferència General de la UNESCO va decretar el 23 d’abril com el Dia Internacional del Llibre i dels Drets d’Autor. Ja tenim, doncs, una festa de casa universalitzada que ens ha de fer contents.
El dia de Sant Jordi és festa gran a les llibreries i a les floristeries; però com que la festa la gent del carrer se l’ha fet seva, podem fer una comparació amb les de Nadal, els carrers, en temps d’hivern, guarnits amb llums perquè és fosc; per Sant Jordi, la lluminositat que ens porta la primavera es reflecteix sobre les flors, les cintes amb la bandera i les portades multicolors dels llibres. I tant li fa que siguis a la Rambla de Barcelona com a la plaça de la Marina.

La tradició de Sant Jordi, al nostre barri, hi està molt arrelada. Tot i ser un barri amb un percentatge molt alt d’immigrants d’altres llocs del món, aquesta festa és encomanadissa i aviat se la fan seva. Recordo quan fa uns quants anys, al segle passat encara, els homes portaven la rosa quan venien cap a casa, a l’autobús – perquè al barri no hi havia floristeries i l’havien de comprar a “Barcelona”- i sempre la duien cap per avall i mig amagada a causa de la vergonya que sentien si els veia algun conegut. I ja no diguem si eren nois joves, llavors la cara els feia joc amb el color de la rosa.

De llibres no se’n veien tants; tampoc no hi havia tantes llibreries com ara, vull dir llocs on venguin llibres. Al barri n’hi havia una, de fet era la “papereria Navarro”, on també hi venen llibres, que va néixer amb els edificis de la SEAT, o sigui que ja té vora setanta anys, perquè avui dia, continua sent la imatge de la cantonada del Passeig amb el carrer de la Foneria. Però així com ara podem comprar els llibres a les plataformes d’internet que venen de tot, de les mateixes llibreries, o directament de les distribuïdores, anys enrere també es compraven llibres “a domicili”, ja fos als venedors de llibres que et trucaven a la porta o de la venda directa del famós “Círculo de Lectores”

També anys enrere, més de trenta, per aquestes dates, se celebraven al barri els Jocs Florals, amb la participació de totes les escoles i dels veïns del barri lletraferits que s’animaven a escriure algun poema o un petit conte que expliqués vivències particulars. Uns jocs florals d’estar per casa, vaja. Si teniu interès per saber que escrivien els vostres veïns, encara podreu trobar a la biblioteca els reculls dels premis amb els quals se’n van fer uns petits llibres.

El relleu d’aquest certamen el va agafar el premi literari Francesc Candel que el dia d’avui ja té ressò nacional i aviat arribarà a l’estranger. En el dia de Sant Jordi, també hem pensat en ell, que va col·locar el nom del nostre barri a moltes llibreries del país.

Sigui quina sigui la forma en què comprem els llibres o la forma en què els llegim, sempre és una bona cosa, alimentar l’ànima i si no teniu espai a casa, sempre hi ha l’alternativa dels llibres digitals que els pots portar a la butxaca i que tenen capacitat per centenars de llibres, sense oblidar els que podem escoltar mentre passegem o treballem en forma d’àudio-llibre.

Per Sant Jordi i sempre consumim cultura i consumim amor!

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.