10 anys de creació i recerca artística: El Graner celebra aniversari amb una aposta per obrir-se de bat a bat al barri

Espais per la creació de pensament, per la reflexió, per la recerca. Accions difícils d’encabir al dia a dia d’una societat que corre a tota pressa sense cap lloc d’arribada i estimulada fins a l’extrem per no parar atenció al que és important. I què és ben bé allò important? Les relacions, els vincles que establim amb l’entorn i com l’utilitzem no només per sobreviure-hi sinó també per viure. I això és el que es proposa el Centre de creacions i recerca artística Graner, ubicat a la antiga fàbrica de bombetes de la Philips.

“El Graner fa deu anys i en aquest temps n’ha consolidat les relacions amb els creadors i creadores professionals del sector, però enguany estem donant un tomb intentant convidar la gent i els artistes perquè les creacions siguin més col·lectives i fins i tot co-creades, amb la idea de retornar totes aquestes col·laboracions al barri en forma de festival pels veïns i veïnes”, explica l’Ariadna Rodríguez, responsable de projectes quan l’entitat compleix una dècada de feina i amb una forta aposta dins la programació de les festes de La Marina, en el marc del festival Boombeta.

“Quan vaig arribar a treballar a l’institut, vaig tenir la sensació els primers dies de ser una forastera. Malgrat els anys que portava a l’educació, sentia que no se’m donava l’oportunitat, però quan es van obrir amb mi…” expressa l’experiència viscuda, i ara posada a l’escenari, la Imma Solè, professora de l’institut Montjuïc, en part de l’obra “Darrera de la muntanya” proposta del col·lectiu Nyamnyam què s’ha treballat amb famílies del barri.

Una peça que indaga en la noció de barri a través de l’objecte-banc. Durant el procés, els participants han dissenyat i muntat vint-i-quatre bancs com a pretext per indagar en la història, les visions i les relacions que tothom tenim amb l’entorn. La idea? A més d’una molt bona posada en escena, mirar-nos en perspectiva i tirar de ficció per entendre la realitat.

Però aquesta és només una entre prop d’una desena de diferents d’activitats propostes en què destaquen l’obertura del procés de “Lo viejo y lo nuevo” , de la companyia Ça Marche, amb la participació d’un grup de nenes del barri, la peça escènica “Aquí i no allà”, d’Aurora Bauzà i Pere Jou, amb les cantants de la Coral de Sant Cristòfol, les Aventureres, i un itinerari pel barri a càrrec d’Alberto Cortés, amb participació veïnal, que posarà el punt final als actes d’enguany, el 22 de juliol.

Les veïnes, cantants de la Coral Sant Cristòfol, explicaven la seva experiència amb el llenguatge escènic reconeixent que a vegades els costava d’entendre’ls, però absolutament satisfetes del resultat. “Ha estat una injecció d’ànim i vida per nosaltres i hem trobat interesantíssim tot el procés, perquè cadascuna fèiem segons la imaginació i amb l’orientació dels artistes i encara no sabem com però ha quedat una cosa ben maca”. Ho deien al programa especial dedicat al Boombeta a la Marina FM, mitjà oficial del festival i en què hem ofert una amplia cobertura de tot el que passava.

I és que els artistes que passen pel Graner són professionals de reconeguda trajectòria que demostren que l’excel·lència no està renyida amb la sensibilitat social, sinó ben al contrari. L’art aquí s’entén també com una aposta per transformar quotidianitats o si més no, provocar reflexions. Tot plegat és només l’inici d’una aventura en l’anhelat l’idil·li El Graner-La Marina, com dirien les aventures de la Coral de Sant Cristòfol.

I per conèixer bé què es cou a l’entitat pel que fa al futur, parlem amb l’Ariadna Rodríguez, responsable del projectes del centre. 

Què signifiquen els 10 anys d’El Graner al barri?

Significa consolidar un espai de cultura al barri. Deu anys d’El Graner al barri suposen a dia d’avui una gran oportunitat per fer la cultura accessible als veïns i veïnes, després de consolidar un projecte que a nivell creatiu s’ha posicionat amb un abast internacional. Ara el gran repte i alhora l’oportunitat és aconseguir que la consolidació del projecte artístic arribi als veïns i veïnes, que puguin accedir a la cultura no només com a espectadors, sinó també des del procés de creació de les propostes artístiques, acompanyats i compartint amb les artistes que passen pel Graner.

Després de tot el procés de consolidació que ha fet El Graner, on és i cap a on mira?

És en un moment de floració absoluta, per buscar metàfores botàniques, de maduresa. Per això de cara al barri està en un moment d’obertura en el que vol entrar en la quotidianitat del barri, en la que vol escoltar gestos del dia a dia dels veïns i veïnes. Vol relacionar-s’hi i vol que els veïns i veïnes habitin també El Graner. Això que fan els artistes, que viuen i habiten El Graner durant tot el seu procés de recerca, volem que ho facin també els veïns i les veïnes. 

Cap a on ens projectem? Projectem El Graner com un centre que no pensa la comunitat artística, l’educativa i la comunitat de veïns com tres branques separades, sinó com tres comunitats que conviuen, s’alimenten, estan imbricades i que generen aprenentatges recíprocs en tots els projectes del dia a dia. Volem aquestes tres comunitats molt més cohesionades. Que hi hagi una transferència de les maneres de fer entre totes elles.

L’obertura al barri té a veure amb algun condicionament financer o és part de la reflexió i filosofia del centre?

El Graner té exactament el mateix pressupost que fa deu anys. És veritat que sempre hi ha una recerca activa de finançament però en aquest cas es parteix d’una reflexió de l’equip de gestió, on també hi ha hagut una reflexió dels artistes. Tothom tenim la voluntat d’obrir-nos al barri.

Enguany heu aconseguit una molt bona participació de famílies en moltes obres. Com ha anat?

És un any on és evident que hi ha una major participació de veïns i veïnes, i ens encanta. En gairebé totes les propostes escèniques hi ha gent del barri participant. I encara manca més, però anem cap aquí.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.