- Aquest conveni inclou la constitució de la Taula de Formació i Ocupació de la Comunitat Logística-Portuària de Barcelona.
- L’acord té una importància cabdal en tant que aglutina a una àmplia representació del sector empresarial, de les institucions implicades en la formació i l’ocupació i del món acadèmic.
La Comunitat Portuària de Barcelona va donar fa uns dies un important pas endavant per afavorir la Formació Professional (FP) de qualitat i l’atracció de talent al món portuari i logístic. El Port de Barcelona, l’Escola Europea-Intermodal Transport i les associacions i empreses de la Comunitat Portuària -Associació d’Agents Consignataris de Vaixells de Barcelona, Associació d’Empreses Estibadores Portuàries de Barcelona, Associació de Transitaris Internacionals de Barcelona (ATEIA-OLTRA), Col·legi d’Agents de Duanes de Barcelona, Associació de Transportistes Empresaris de Contenidors (ATEC) i Marina Barcelona 92- van signar un conveni de col·laboració, en el que també hi participen centres de formació i administracions públiques implicades en la formació i l’ocupació, per desenvolupar una formació de qualitat i ajustada a les necessitats reals del sectors logístic i portuari que afavoreixi també la creació de llocs de treball qualificats.
Aquest “Acord Estratègic per a l’impuls de la Formació Professional en el marc del sector de l’economia portuària, marítima, la logística, el transport i el comerç internacional” forma part del projecte europeu YEP MED, i també ha estat rubricat per la Conselleria de Treball, Afers Socials i Família; la Direcció General de Transport i Mobilitat de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona –a través de Barcelona Activa–, l’Ajuntament del Prat de Llobregat, la Diputació de Barcelona i el Consorci de la Zona Franca de Barcelona; la Facultat de Nàutica (UPC), l’Institut de la Nàutica, el Consorci d’Educació de Barcelona, l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals, la Fundació BCN Formació Professional, el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, el Servei d’Ocupació de Catalunya, i els sindicats UGT i Comissions Obreres de Catalunya.
La importància d’aquest gran acord és doble. D’una banda, pel seu abast, “ja que incorpora una àmplia representació tant del món empresarial com del món acadèmic i institucional”, com ha destacat la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, durant la firma del conveni. Per altra banda, perquè té el doble objectiu de contribuir a la productivitat i competitivitat de les empreses però també de millorar l’ocupabilitat de les persones treballadores, especialment de les que tenen més dificultats d’inserció laboral o de mantenir la feina. El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, va destacar que “tenim una voluntat com a país de fer un sistema de formació professional més modern i més lligat a les necessitats concretes de treballadors i d’empreses.