Text: Yaiza Sánchez
En ple context marcat per la tercera onada de coronavirus, els centres d’interacció social estan més posats en el punt de mira que mai: bars, clubs nocturns, restaurants… Les autoritats sanitàries recomanen evitar les relacions socials més enllà d’una pantalla, fet que ha afectat bona part de l’oferta cultural i social del barri. Els centres cívics són una institució més colpejada per la Covid-19 que, a l’haver de restringir l’oferta, trenquen amb el dinamisme i activisme bulliciós que caracteritza La Marina.
Com explica la directora del centre cívic La Cadena, Àngels Masqué, a causa de les restriccions sanitàries els centres cívics han hagut de passar moltes activitats a la modalitat digital, ja que no podien executar-se presencialment perquè no es considerava segur. Aquest fet no només ha desencadenat una davallada de participacions, sinó que, a més, ha disminuït el ritme de producció de tallers. “Al llarg del trimestre hem fet set tallers. El passat en vam fer 24, així que la diferència és evident”, assegura Masqué.
Segons afirma la directora de La Cadena, els centres cívics, com la resta d’equipaments i empreses, van tancar el 14 de març del 2020. Uns tres mesos més tard, al juny, van obrir, però sense oferir cap activitat. No va ser possible fer-ho fins al juliol, que van organitzar jornades presencials. Així i tot, Masqué informa que “no va tenir l’acollida esperada, perquè molts veïns i veïnes estaven de vacances”. Finalment, al setembre van tornar a apostar-hi. Tanmateix, en arribar octubre van haver d’abaixar de nou les persianes i adaptar-se a l’entorn digital.
Pel centre cívic la Casa del Rellotge el coronavirus també ha suposat un desafiament. Tal com assegura la directora del centre, Àngels Millanes, coordinar-se per adaptar el programa a les plataformes en línia va ser tot un repte. “Encara que al principi vam anul·lar les activitats, perquè no sabíem quant duraria la situació, però a mesura que s’apropava l’estiu vam generar noves activitats gratuïtes via Zoom”, declara Millanes.
Tot i l’adaptació dels centres, ha estat inevitable la disminució d’usuaris. “El volum de participacions s’ha reduït a gairebé la meitat”, sentencia la directora de la Casa del Rellotge. I pel centre cívic La Cadena no ha estat diferent: “Normalment, comptàvem amb la implicació d’entre 200 i 250 persones, un nombre variable, i aquest trimestre som al voltant d’unes 40 o 50”, especifica Àngels Masqué. Cal destacar, però, que la disminució no és tan notòria en activitats que poden celebrar-se presencialment, com ara xerrades, exposicions o concerts. “És veritat que aquesta mena d’actes, en les quals cada persona té assignat un lloc concret, s’han mantingut”, comenta la directora de La Cadena.
Ara per ara, i sempre que no s’endureixin les restriccions, els centres cívics de La Marina van a cavall entre la celebració de jornades en línia i l’organització d’actes que, per les seves característiques (límit d’aforament, control d’entrades i sortides, mesures d’higiene…) són òptims per evitar la propagació del virus. Tanmateix, tant Àngels Masqué com Àngels Millanes tenen clara la seva posició: apostar per una presencialitat segura. “És la nostra lluita i així ho fem saber a les usuàries. El que més ens agrada és que la gent vingui, respectant les mesures de protecció, i que torni a tenir vida l’equipament”, afirma Masqué.
Tot i això, i a causa dels durs efectes provocats per la Covid-19, hi ha veïns i veïnes que no es troben còmodes en sortir de casa i interactuar amb altres persones. “És normal que hi hagi gent que se senti així. Per la nostra part, som els primers interessats en què es participi en les activitats de la manera més segura possible, i per això la prioritat és vetllar per la integritat dels usuaris”, assegura Millanes.
I, ara, la pregunta del milió: què passarà en el futur? Malauradament, ni les autoritats polítiques, sanitàries i, de fet, ningú, pot respondre-la. El que sí que es pot saber és quina és la intenció dels centres cívics. “Per començar, ens agradaria molt acabar aquest trimestre de forma presencial. Si això no fos possible, esperem que a la primavera, amb el bon temps, puguem sortir a l’aire lliure, un espai que, a més, és segur”, espera Millanes.
Una de les evidències que ha palesat la pandèmia és la importància de les relacions socials i de fomentar espais que esdevinguin nexes culturals. “L’activitat dels centres cívics és un eix vertebrador dins el barri. Suposa una eina perquè el veïnat s’apropi a la cultura i interactuï alhora amb la resta de la comunitat”, opina Àngela Millanes. La directora del centre La Cadena coincideix: “Amb els equipaments complim una funció social, que és facilitar i garantir l’accés a la cultura. Aquesta sol associar-se amb un bé privilegiat, però nosaltres volem fer-la accessible per tot el barri”, afegeix…
I què passa amb l’augment de preus?
L’Àngela, veïna de La Marina, va posar sobre la taula a través del programa de l’emissora La Marina FM, Sintonia de barris: l’augment de preus pels usuaris dels centres cívics. Segons va explicar, ella, juntament amb uns companys, fa més de quinze anys que assisteix a classes de pintura al centre cívic La Casa del Rellotge.
Enguany, tal com explica l’Àngela, s’han trobat amb una pujada de més de 20 euros del preu, fet que assegura “no es correspon amb la capacitat socioeconòmica del barri”. El regidor del districte, Marc Serra, que és de forma habitual al programa per contestar les preguntes, va respondre que els preus de les activitats regulades porten congelats molt de temps. També va obrir la possibilitat que l’increment es podia deure a una regularització per complir la normativa, fet que a vegades es tradueix en el pagament d’impostos. La directora de La Casa del Rellotge, Àngels Millanes, explica que els preus públics són els que decideix el districte. Es distingeixen tres tarifes: la del preu general, la reduïda i una encara més baixa. Afirma que, encara que de forma general s’ha anat actualitzant progressivament, hi ha en cursos puntuals on la diferència ha estat més notòria, com el que l’Àngela explicava. En el cas concret de la classe de pintura, s’aplicava la tarifa més reduïda i, per tant, l’actualització de preus ha afectat a l’import. Després de les queixes dels usuaris i la intervenció de l’Àngela a la ràdio, des de la Casa del Rellotge van contactar amb la responsable del districte. Finalment, al revisar la situació, ha estat possible mantenir el preu corresponent a la tarifa més reduïda.