50 anys de servei educatiu

Can Clos, l’escola pública com a símbol d’una barriada

Text: Andrea Bello i Yohany Limpias; Fotografia: Alejandro Flores i Andrea Bello

Només entrar a l’escola, el patí guarnit de globus i garlandes anunciava  un dia especial: és l’1 de febrer i l’escola Can Clos fa 50 anys. Enguany han celebrat l’aniversari amb l’alegria de saber que l’escola continuarà oberta. Una figura de cartró amb forma de pastís gegant reposava sobre l’escenari esperant que els alumnes, acompanyats de professors i professores, cantessin “l’aniversari feliç” i bufessin (de manera figurada i amb la mascareta posada) les espelmes que commemoren el mig segle de servei que fa l’escola.

Es tractava de fer un dia molt especial per a tota la canalla. Les classes han estat substituïdes per altres activitats, una  sorpresa: “els nens i nenes no sabien res del programa, ho hem organitzat d’amagat amb l’equip de professors i el personal de Can Clos, que és fantàstic” explica Anna Fornells, directora del centre.

I han aconseguit que la canalla ho donés tot de si mateixa, mancada de la gresca i el xivarri festius des que va començar la pandèmia. Després d’un matí ple de jocs, ha arribat el plat fort del dia, i no ens referim al menú especial de pizza per dinar ni als pastissets per esmorzar, sinó al concert del grup musical El Pot Petit. L’escenari estava preparat per a més d’una hora de música en directe amb les cançons infantils que triomfem com “Els pirates” o “El lleó vergonyós” que han fet ballar sense parar nens i nenes.

A més, han rebut un gran regal sorpresa de part de’n Ramón Moreno, pare de la Martina, alumna de l’escola: un nou logotip que representa els 50 anys de l’escola. El conformen elements com l’antena característica de Montjuïc, un arc de Sant Martí que fa referència a la situació actual de pandèmia i el missatge “Tot anirà bé”.

Una jornada molt atapeïda d’activitats, que es van fer en tot moment seguint les mesures de seguretat, relacionant-se només amb el grup bombolla. Des de la direcció i el professorat esperen que la situació millori per poder fer una celebració encara més gran. “Això no ha fet més que començar perquè volem ampliar-ho, si les mesures ho permeten, a exalumnes, exmestres, personal antic i famílies, així que estigueu atents a les nostres xarxes”, explica la Pilar Hernández, cap d’estudis del centre.

Tot i això, han volgut fer alguna cosa especial específicament el dia 1 de febrer, ja que, com van descobrir els mateixos alumnes revisant les actes antigues de l’escola, va ser la data en què Can Clos va obrir per primera vegada les seves portes i va acollir els primers alumnes.

La batalla que acaben de guanyar en mantenir-se oberts, lluny de desanimar els ha reforçat. ” Ara encarem el futur amb més motivació que mai, més sabent que tenim el suport que necessitem per millorar” s’alegra la Yolanda Cruz, secretària de l’Escola. “Hem passat de tenir un horitzó molt curt, de mesos, ha poder mirar lluny i amb esperança de continuar fent servei, afegeix l’Anna, directora i la Pilar, cap d’estudis, conclou: “Ara a acompanyar els nens i nenes almenys 50 anys més” Així sigui!

 

L’escola no es tanca, Can Clos ha guanyat!

Ha estat un estira i arronsa des que fa uns mesos el Consorci d’Educació de Barcelona anunciés els seus plans de fusió entre les escoles Can Clos i Enric Granados, concentrant totes dues comunitats en l’edifici del segon centre educatiu. La idea era destinar l’edifici de Can Clos a d’altres usos, que no es van especificar, i traslladar els infants i els mestres a Enric Granados per “fusionar” tots dos projectes.

La intervenció finalment no es farà. Aquesta ha estat la decisió en una reunió entre el Consorci d’Educació (Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Barcelona i) i l’AMPA. El dimecres, 27 de gener,el president del Consorci d’Educació de Barcelona i director dels Centres Públics del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Josep Gonzàlez-Cambray, el Regidor Marc Serra i la comissionada d’educació Maria Truñó informaven a l’escola Can Clos i a l’AMPA de l’acord al qual s’havia arribat.

L’Ajuntament s’ha compromès a invertir un milió i mig d’euros en la reforma de l’edifici actual de l’escola per fer reformes estructurals i el Consorci a acompanyar el projecte educatiu actual. Can Clos ha guanyat.

Laura Martínez ha confirmat els acords i ha expressat la seva satisfacció, tot explicant el repte que els queda per endavant, de treballar a consciència per revertir la qüestió de la baixa matrícula que el Consorci argumentava per intentar la fusió acabada de descartar. S’obre així l’horitzó que tant han reclamat mestres, pares i mares:  convertir el centre en un referent, bo i aprofitant l’entorn privilegiat de què gaudeix al peu de Montjuïc.

Estudiants observen el logo del 50è anniversari, realitzat per un pare de l’escola.

Martínez també ha tingut paraules d’agraïment pel suport de tothom a les diverses accions i activitats que han organitzat per fer visible la seva protesta. També la presidenta de l’Associació de veïns i veïnes, Rosalia Fernández se sumava a aquesta enhorabona per l’escolta que finalment han tingut les administracions i l’agraïment i reconeixement per la mobilització dels pares i mares de l’AMPA en la reivindicació.

Des del centre educatiu la directora, Anna Fornells, s’afegia a la gratitud a les famílies i la comunitat veïnal de Can Clos en la lluita per mantenir l’escola oberta. Des del centre treballen perquè l’escola sigui un reclam i els veïns i veïnes de La Marina s’apropin a Can Clos i gaudeixin de l’entorn. Esperen que amb la inversió i el suport del Consorci i l’Ajuntament el projecte pugui seguir millorant.

Fornells destaca que la protesta els ha descobert l’estima que té el barri per l’escola i els ha ajudat a conèixer millor les famílies i ha cohesionat tota la comunitat.

Recordem que la notícia va ser una galleda d’aigua freda per a la comunitat educativa, que es va indignar en assabentar-se’n quan la decisió ja estava presa. Des de llavors l’AMPA va liderar tot un seguit d’accions de protesta contra la pèrdua de l’únic servei educatiu amb què compta el barri, n’ha defensat el projecte educatiu propi i ara expressa la satisfacció de les famílies que hi han apostat. Can Clos ha guanyat.

CAN CLOS, UNA ESCUELA CON ALMA

Mar Montilla

Cuando se anunció el posible cierre de la escuela Can Clos sentí tristeza e incredulidad. ¿Mi escuela? ¿La que estrené nuevecita en cuanto abrió sus puertas por primera vez? ¿Mi segunda casa de la infancia? ¿La que fue testigo de mi paso de niña a adolescente? Pero la tristeza no tardó en dar paso a la esperanza; y la esperanza al orgullo. Las protestas por parte de la AMPA y la gente del barrio no se hicieron esperar. Hasta mis padres pusieron una pancarta en su balcón. Las constantes movilizaciones no han cesado hasta alcanzar el objetivo: que NO se cierre. ¡Lo hemos logrado! La lucha no ha sido en vano. Recibo la gran noticia justo cuando la escuela cumple 50 años y me emociono, porque no puedo imaginar un lugar mejor para que las criaturas en edad de crecimiento corran y jueguen. Situada a los pies de la montaña de Montjuïc, el colegio Can Clos dispone de un amplio patio soleado, además de un huerto en el que las niñas y los niños cultivan hortalizas con sus propias manos, disfrutando mientras aprenden qué es la sostenibilidad medioambiental, y adquiriendo, sin apenas darse cuenta, el hábito de amar y respetar a la naturaleza. Es un enclave tranquilo, rodeado de árboles, libre de contaminación acústica. Su proyecto educativo no se limita a impartir conocimientos académicos, sin más. Se centra en las personas, en el aspecto humanitario. Transmite valores positivos basados en la libertad, la solidaridad, la labor social. La convivencia entre profesores y alumnos descansa sobre la confianza y el diálogo. Se fomentan actitudes favorables a la diversidad cultural e ideológica. Se potencia la participación activa en planes del barrio y de la zona. Desde luego, es una escuela con alma. Es cierto que necesita reformas estructurales y un buen lavado de cara —y gracias al revuelo de los últimos meses por fin las instituciones correspondientes van a ocuparse del tema—, pero deseamos que su alma permanezca intacta.

Feliç aniversari, escola Can Clos. Per molts anys!

 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.