Text: Albert Aguilar
Sabaters, fusters, teixidores, mercaders, pastorets, forners… van tornar a cobrar vida al Jardí dels Drets Humans. El passat dissabte 14 de desembre es va celebrar el tradicional Pessebre vivent del barri organitzat pel Centre Cultural Estrelles Altes. Veïns i veïnes de totes les edats van estar passejant pel recorregut durant les dues hores i mitja que durava l’acte.
Encara faltaven uns minuts per l’inici de l’esdeveniment i la cua al costat de la parada de metro de Foneria superava ja la centena de persones. Un veí del barri, Manuel, ens explicava que era la primera vegada que visitava el Pessebre i estava ansiós perquè li havien assegurat que valia la pena.
A les sis del vespre tocades, van obrir les portes i es van començar a sentir les primeres cridòries dels nens il·lusionats amb els animals del recorregut. Voluntàries que vigilaven les escenes del pessebre van haver de dir els nens que al final del recorregut podien veure’ls i que continuessin pel camí establert per l’organització.
A banda de l’escena clàssica de tots els betlems del nen amb la Verge Maria i Sant Josep, aquest pessebre tenia molts altres elements per gaudir-ne. La majoria de tendes mostraven oficis tradicionals i escenes domèstiques que ens transportaven enrere en el temps. La intenció de l’entitat organitzadora, com ens va explicar la seva presidenta, la Toñi Fernández, no era fer un pessebre religiós sinó un que mostrés les tradicions. Com a les edicions anteriors, els visitants van poder berenar vi dolç i pa amb sucre casolà preparat pels organitzadors.
Passades les set del vespre, la Coral Sant Medir va ser l’encarregada de posar la nota musical de la tarda. Els integrants del grup es van pujar a sobre d’una de les teulades del Centre Pepita Casanelles i van començar a cantar un seguit de nadales i cançons populars. També van convidar a tots els presents a assistir al seu concert nadalenc del dia de Sant Esteve a l’Església de Sant Medir. Una veïna del barri, Sheila, va esmentar que li resultava molt emocionant les ganes que posaven els nens i les nenes a l’hora d’interpretar aquelles melodies.
El Pessebre vivent és una tradició de més de dues dècades. Als seus orígens era molt petit i estava situat a la Plaça Marina. En l’actualitat compte amb més de 150 persones interpretant personatges tradicionals i es calcula que el nombre de visitants de la jornada ha pogut arribar fins a les 4000 persones.