Redacció: Álex Giménez
Els Jardins de la Mediterrània tindran un nou aspecte al setembre, quan s’espera que acabin les obres de reforma que s’estan efectuant en el marc del Pla de Barris.
Des de la seva creació, els veïns que viuen a l’espai comprès entre el passeig de la Zona Franca i els carrers de la Foneria, de la Mare de Déu de Port i dels Alts Forns, han patit la mala convivència que genera compartir un espai reduït entre sorolls i contradiccions normatives i urbanístiques. Les plantes baixes de l’illa van ser dissenyades per acollir comerços, bars en la seva majoria – i fins i tot un local d’oci nocturn legal i il·legal- però no es va mirar la concentració de gent, i el soroll que se’n deriva, perquè en ser una illa el so es multiplica fins a fer impossible la son dels veïns, sobretot a l’estiu.
D’altre banda, les terrasses barraven els pas dels vianants i això contribuïa a convertir la zona en un racó brut i desendreçat. Els comerciants, com els veïns, s’han vist impotents, argumenten que els seus espais són prou petits i que no comptar amb terrasses faria inviables els seus negocis. Tot plegat havia esdevingut des de fa anys un maldecap per uns i altres.
Un espai mal urbanitzat i conflictiu
Els Jardins de la Mediterrània són l’únic parc interior de La Marina obert 24 hores al dia. Actualment ja no s’urbanitzen parcs amb aquestes característiques, ja que les noves zones verdes es tanquen a les nits i els horaris dels comerços del voltant s’ajusten als horaris dels parcs municipals. Això no passa a la Mediterrània.
En el cas d’aquest projecte, dels 30 locals privats que es van obrir inicialment, la majoria van estar dedicats a la restauració. El problema, però, no són els bars i restaurants en si mateixos, sinó el fet que es tracta de locals petits i, per tant, els clients havien de sortir a la terrassa.
A més, si considerem que a l’interior d’aquesta illa ja hi havia un parc infantil que compartia espai amb els fumadors de les terrasses, entendrem el perjudici a les famílies, veïns i nens.
Un altre problema recurrent de la zona ha estat la manca de civisme. Diverses cròniques a l’hemeroteca de la Marina recullen les reiterades queixes veïnals. En una d’elles la Ventura Rodríguez, veïna de la zona, ara fa tres anys deia, “des del 1997 vam començar a queixar-nos del gamberrisme i els escàndols que hi ha”. Consultem els veïns d’ara i la cosa no ha canviat gaire, “sobretot a l’estiu”, remarquen.
Les principals molèsties són a causa de les baralles al voltant dels bars a les nits, especialment a l’estiu: crits, vòmits, enfrontaments, amenaces o, fins i tot, “s’ha arribat a l’extrem de persones que defecaven a qualsevol lloc”, asseguren els qui viuen a la zona.
Mesures insuficients
Per afrontar aquesta situació tan conflictiva, ens expliquen els veïns, l’Ajuntament ha pres moltes iniciatives durant els últims anys: més educadors socials, augment del nombre d’inspeccions, tocs de queda o millores als serveis de neteja, totes bones mesures que mai s’han acabat aplicant de forma regular al llarg del temps i això les ha fet poc efectives.
L’any 2014, es va donar instrucció a la Guàrdia Urbana perquè aixequés acta als locals més conflictius, per impedir la renovació de llicència dels comerços que infringeixin la llei de forma reiterada. Però, la valoració d’aquesta última mesura tampoc no és gaire positiva.
Actualment, dels 25 locals als Jardins de la Mediterrània, la majoria segueixen dedicant-se a la restauració, amb 9 bars i 2 pizzeries. Pel que fa a la resta d’establiments, on trobem des d’una oficina del Banc Sabadell fins a botigues de retalls o tallers de labors, destaquen les perruqueries, amb 4 diferents. Els comerciants es busquen la vida, però el soroll que generen els seus clients, gairebé de forma inevitable en un espai reduït i tancat, és el maldecap dels veïns que hi viuen.
Valoració dels primers mesos d’obres
Amb un pressupost de 2,15 milions d’euros, les obres dels Jardins de La Mediterrània són part de les actuacions previstes dins l’eix de ecologia urbana del Pla de Barris de la Marina, que finalitzaran aquest mes de novembre. Tenen com a objectiu principal la creació d’un espai verd més accessible per als veïns i veïnes de l’entorn.
Segons ha explicat l’Ajuntament en un comunicat, els nous Jardins de la Mediterrània guanyaran:
- Accessos, per a persones amb mobilitat reduïda.
- Arbres, mobiliari urbà i enllumenat
- Un espai per a infants d’entre 0 i 5 anys
- Un espai perquè les associacions del barri facin activitats a l’aire lliure
- Circulacions més clares
- Zona d’estada i descans
Pel que fa a l’opinió dels veïns, en Josep Maria Capdevila, que hi viu a la zona i que ha participat en la comissió veïnal de seguiment de les obres, valora de forma “molt positiva” la labor dels tècnics professionals, tot i que en fa algunes observacions.
Al procés participatiu d’aquest projecte impulsat per l’Ajuntament, segons en Capdevila, els veïns van plantejar expropiar “El Cuerno”, un edifici que sobresurt de la plaça, entrant pel passadís de la Plaça Marina. Impedeix que l’illa sigui un rectangle perfecte i s’hi lloguen despatxos com a habitatges de forma il·legal.
L’Ajuntament inicialment ho va acceptar i es va comprometre a fer l’expropiació, però no l’han feta perquè argumenten que els tràmits amb els propietaris s’han allargat i no van poder incloure-ho al pressupost d’enguany i haurà d’entrar al del pròxim mandat.
Aquesta situació ha mobilitzat els veïns i han aconseguit recollir un total de 600 signatures que han presentat a l’Ajuntament com a protesta, al mes d’abril. Tampoc es podrà fer el Pla d’usos que limiti més els horaris d’alguns locals.
Tot i algunes observacions i reivindicacions que s’han quedat al tinter, la remodelació d’aquest espai és un pas important per dignificar una zona que corria el risc de continuar degradant-se i que reiteradament ha provocat una sensació d’abandonament entre les famílies que hi viuen. “Molt positiva, tant de bo continuïn fent inversió en cultura” era el comentari d’una veïna que acompanyava la seva filla a jugar entre les obres del que serà el nou parc infantil de l’illa.