Què és un ictus?

Redacció: Gemma Roig, Maria del Mar Lopez i Judit Viudas. Infermeres del CAP Doctor Carles Ribas.

Molts n’haureu sentit a parlar.. o coneixereu a algú que n’ha patit un. Potser ho coneixeu amb un altre nom com accident cerebrovascular, infart cerebral, feridura, trombosi o apoplexia. Es un mot que fa respecte, però, què és exactament? Es tracta d’una alteració de la circulació sanguínia a nivell cerebral, provocada pel taponament o trencament d’una arteria que, si no es tracta ràpidament, pot provocar la mort de les cèl·lules que eren irrigades per aquella arteria.

Las seqüeles de patir un ictus són molt variables, i depenen de l’àrea cerebral afectada i de la seva extensió. Podem trobar des de paràlisis d’un costat del cos, problemes en el llenguatge, la memòria o canvis en el comportament.

Existeixen uns factors que predisposen, és a dir, que augmenten el risc de patir un ictus. Entre ells trobem:

Factors modificables:

– Sedentarisme.

– Obesitat.

– Tabac.

– Consum de drogues i alcohol.

– Factors no modificables:

– Edat (el risc augmenta a major edat).

– Antecedents familiars.

– Hipertensió arterial.

– Diabetis Mellitus.

– Hipercolesterolèmia.

Però, podem prevenir-ho?

Si evitem els factors de risc modificables i els canviem per conductes saludables, reduirem en gran mesura el risc individual que tenim de patir un ictus.

Molt important també és que no ens oblidem de que  el pronòstic dependrà en gran mesura de la rapidesa d’actuació des de l’inici de símptomes fins que s’inicia l’atenció mèdica. Per aquest motiu us donarem unes claus per aprendre a reconèixer els símptomes.  Utilitzarem l’acrònim RAPID. És fàcil de seguir, només hem de demanar a la persona que realitzi una sèrie d’accions:

  • RIGUI. Permet veure si la persona té dificultats per moure correctament els músculs de la cara i si hi ha simetria en la mobilització.
  • AIXEQUI ELS BRAÇOS. Amb aquesta acció es pot comprovar si hi ha pèrdua de forçà o debilitat en alguna extremitat superior.
  • Mostra si la persona té problemes per parlar correctament.
  • Els símptomes es presenten de manera sobtada i brusca.
  • DE PRESSA . Si té alguna d’aquestes capacitats alterades truca ràpidament al 061 o 112 i explica els símptomes.

 

Com més temps passi entre l’inici dels símptomes i el diagnòstic, menys possibilitats hi ha de tractar l’ICTUS i més de presentar seqüeles permanents.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.