El Districte de Sants-Montjuïc retira les 52 plaques franquistes que quedaven a la Marina

Ajuntament de Barcelona

Dimarts 19 de setembre, el Districte de Sants-Montjuïc ha retirat les plaques amb simbologia feixista que restaven a 117 edificis d’habitatges, complint així la Llei de Memòria Històrica. La majoria de les plaques franquistes a retirar s’agrupaven als barris de Badal, on en quedaven 27; el barri del Poble-sec, amb 22 plaques; i el barri de la Marina de Port, on encara hi havia 52 plaques, esdevenint el barri amb més plaques franquistes. A Sants només en quedaven set; a la Bordeta, quatre; i a Hostafrancs i la Font de la Guatlla, tres.

Fa més d’un mes que les comunitats de veïns havien estat informades. Les plaques retirades es conservaran a l’Arxiu Municipal del Districte de Sants-Montjuïc, i estaran a la disposició per consultes d’historiadors o per les respectives comunitats de veïns que vulguin reclamar-les, tot i que no podran tornar a exhibir-les en un espai públic. Tanmateix, hi ha 45 plaques que no es retiraran perquè no contenen el símbol feixista i, en conseqüència, la Llei de Memòria Històrica no obliga l’administració a fer-ho.

Ajuntament de Barcelona

Aquest pla, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, ja havia començat anteriorment amb la retirada de les plaques als barris de Gràcia i Nou barris, on hi havia 163 i  232 plaques, respectivament. El projecte s’uneix al que fa un parell d’anys va promoure la retirada d’estàtues al Born Centre Cultural. El districte de Sants-Montjuïc és el tercer districte de Barcelona que retira totes les plaques amb simbologia feixista que quedaven als seus barris.

L’any 2005, l’Institut Municipal del Paisatge Urbà i la Qualitat de Vida va detectar 373 plaques franquistes en habitatges de Sants-Montjuïc. Aquest any, durant els mesos de juny i juliol, un tècnic municipal va fer un nou recompte. Finalment, es va calcular que el districte va arribar a tenir 401 plaques franquistes.  No obstant això, el recompte també va mesurar que actualment només en quedaven 162, és a dir, moltes comunitats les van treure pel seu compte durant els últims anys.

Aquestes plaques amb el jou i les fletxes les feia col·locar l’Instituto Nacional de la Vivienda, creat l’any 1939 i desaparegut l’any 1977, als edificis d’habitatges que promovia o subvencionava. Tot i així, la majoria de les plaques amb el símbol feixista van ser penjades al període comprès entre el 1954 i principis dels 70.

1 COMENTARI

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.