Francina Vila. Regidora de Dona de l’Ajuntament de Barcelona
La violència envers les dones és un dels fenòmens més transversals de la nostra societat i que adopta múltiples formes, no només en l’àmbit domèstic i de parella. Es pot manifestar en l’àmbit de la parella, en l’àmbit familiar, en l’àmbit laboral, en l’assetjament sexual i per raó de sexe, l’explotació sexual, entre moltes altres formes. I tristament, és una de les primeres causes de mortalitat entre les dones.
La nostra ciutat ha fet els darrers anys una aposta ferma en l’abordatge de la lluita contra la violència vers les dones. Des de l’Ajuntament, i des de la Regidora de Dona i Drets Civils concretament, creiem que la violència envers les dones és un fenomen estructural, que adopta múltiples formes que requereixen respostes específiques i diverses però sense oblidar que està profundament arrelada a la nostra societat, i que si no incidim en aquestes estructures socials, la violència envers les dones no desapareixerà. La resposta que s’ha de donar ha de ser integral, que impliqui tots els sistemes com els serveis socials, salut, cossos de seguretat, Justícia, educació, habitatge, i que actuïn de forma coordinada.
Com a Ajuntament ens comprometem a treballar per eradicar-la juntament amb la col·laboració de la societat civil i la resta d’entitats i institucions, i a seguir treballant per construir una nova cultura on les relacions es basin en la igualtat i el respecte, seguirem endavant fins assolir una societat més igualitària, formada per dones i homes lliures, i una societat lliure de violència vers les dones. Només amb el treball conjunt de tots farem possible una societat que garanteixi la igualtat d’oportunitats entre homes i dones.
Destinarem tots els recursos necessaris per abordar-lo des de respostes específiques i diverses: la transversalitat, la coordinació i la cooperació interinstitucional i interdepartamental; la integralitat; la participació i corresponsabilització; l’accessibilitat la proximitat en les intervencions contra la violència vers les dones, tot contemplant la diversitat dels col·lectius femenins de Barcelona, la qualitat de la resposta, el coneixement de la realitat, i la millora del coneixement de serveis.
La violència envers les dones no desapareixerà fins que com a societat civil deixem de veure-la com un fet inherent a la nostra societat. És necessari promoure un canvi de mentalitats que faci que el maltractament contra les dones sigui impensable, i situï el discurs en la dignitat, el respecte i la llibertat.
El proper dia 20 de novembre, l’Ajuntament commemora el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones amb l’acte de lliurament del VIII Premi 25 de i que té la finalitat de donar suport a aquelles iniciatives que duen a terme les associacions, entitats i grups per fer de Barcelona una ciutat lliure de violència vers les dones. Aquest any comptarem amb la participació de Kathrin Bolkovav, investigadora policial americana que va denunciar casos de tràfic sexual durant la guerra dels Balcans.