Ada Colau afronta les demandes veïnals de la Marina

Imatge d'Agustin Forteza

En un intent per no perdre el contacte directe amb la ciutadania i marcar les diferències en la seva gestió, Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, es va reunir amb els veïns i veïnes de la Marina en el marc de les denominades “trobades amb l’Alcaldessa”. La trobada es va realitzar divendres 8 de gener i va començar a les 19 hores a la Sala Pepita Casanellas, completament plena. L’alcaldessa va introduir l’acte assenyalant que el motiu de la trobada era escoltar les demandes veïnals i respondre a les consultes o dubtes respecte de la gestió municipal. Va demanar als assistents tractar tots els temes d’interès, tant a nivell de barri com de la resta de la ciutat.

El torn de paraules va anar cedint-se aleatòriament a aquells que la demandaven. Entre les intervencions, els temes que van sorgir van ser diversos: distingir els espais dels gossos del dels nens va ser-ne un dels primers i es va reiterar en altres intervencions, que van posar de manifest la brutícia als carrers i la falta de cura en els jardins del barri. Partidaris d’una major protecció als animals també van tenir la seva oportunitat de parlar. La poca cultura dels amos per controlar i evitar que embrutin els carrers va ser censurada per tota la sala, que també va reclamar la dotació de majors espais per pipi cans. Sobre l’assumpte, l’alcaldessa va evitar la polèmica i va assenyalar que s’ha d’intentar trobar un equilibri, on tothom pugui passejar i conviure.

Com no podia ser d’una altra forma, el metro i les freqüències de circulació dels busos va ser un altre tema també recurrent. Va haver-hi diferents plantejaments: des de l’exigència de què arribi el metro a les tres parades previstes al barri, fins a sol·licituds que es prevegin busos “llançadores” que comuniquin a la Marina amb la línia 1 o 3 del metro, a més que es millori la freqüència d’alguns busos. De fet, la primera intervenció la va fer un veí que va demandar que es retirin les tanques posades, darrere les quals haurien de ser-hi les parades del metro, doncs dificulten el trànsit per les voreres.

En aquest punt, Colau es va limitar a assenyalar que prioritzaran qualsevol millora que sigui possible en els busos i que l’Ajuntament està en procés de negociació amb la Generalitat sobre el finançament del metro: en cas que l’Ajuntament financi l’acabament de les obres, es necessita que la Generalitat reconegui el deute.

La manca de voreres en alguns edificis, la d’ascensors en pisos de construcció antiga o el mal funcionament dels mateixos van estar també entre les queixes veïnals. La Presidenta de l’Associació de Can Clos, Rosalía Fernández, va aprofitar la trobada per demanar l’agilització del tràmit pendent que tenen els veïns d’aquest barri per adquirir en propietat pisos de protecció oficial que en l’actualitat són en règim de lloguer ja des de fa 30 anys. Els veïns del carrer de la Mare de Déu de Port també van reclamar un projecte per dignificar els habitatges de la primera línia d’aquest carrer a tocar amb el barri del Plus ultra.

Un altre col·lectiu que va fer sentir les seves reivindicacions va ser el de les persones amb mobilitat reduïda o diversitat funcional. Van reclamar la convocatòria a eleccions a l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i van sol·licitar l’elaboració d’un protocol per protegir les rampes i evitar el seu mal ús i futurs accidents. Així mateix, van plantejar a l’alcaldessa la necessitat de continuar fomentant polítiques que aconsegueixin una vida independent d’aquest col·lectiu.

Un altre tema que els veïns van posar sobre la taula a l’autoritat municipal va ser la necessitat de controlar la venda de droga i l’exercici de la prostitució en la proximitat d’alguns col·legis i instituts. Sobre l’educació, un estudiant de secundària va exigir la fi de les retallades pressupostàries a les escoles, aportació que va ser la més aplaudida.

Significatiu va ser el moment en el qual un veí jubilat va reivindicar el castell de Montjuïc com a patrimoni del barri i de la ciutat i va reclamar que s’hi permetés l’entrada sense cost. Alhora va sol·licitar que es revisés la unificació de la tarifa de la targeta rosa de transport. Ada Colau va respondre que es té planificat realitzar una tarifa social en aquest tipus de serveis.

Amb un ambient assembleari i distès -riures i rumors pel baix en gairebé totes les cantonades, els quals s’alternaven amb qui feia ús de la paraula- va aconseguir participar el president de la Coordinadora d’Associacions de Veïns i Comerciants, José Eli Álvarez. Va lliurar una carta de presentació amb les reivindicacions existents als barris. Va aconseguir ovacions de la sala en esmentar reivindicacions com la manca de metro i la pobresa energètica, encara que també va haver-hi una esbroncada quan va confondre barceloní per català. Sobre la pobresa energètica, l’alcaldessa va informar que el seu govern està negociant i buscant vies alternatives per paralitzar aquesta situació i que s’estan organitzant xerrades informatives a diferents barris.

Carles Vallejos, president de l’Associació per a la Memòria Democràtica de la SEAT, va aprofitar l’oportunitat per sol·licitar que un carrer o plaça al barri porti el nom de “Antonio Ruiz Villalba” com a homenatge a un obrer assassinat en la dictadura fruit de les lluites sindicals. Va assenyalar que la comissió de “Nomenclator” de l’Ajuntament ho va aprovar fa deu anys i que encara no s’ha executat.

Els firaires també van aprofitar la trobada per reclamar per les tarifes que cobra l’Ajuntament durant les festes; van exigir la seva revisió, així com la instal·lació d’aquest tipus d’atraccions en llocs específics durant tot l’any.

La falta de locals per a les entitats cíviques i ciutadanes al barri va ser un altre tema recurrent. També es va plantejar el tancament definitiu del CIE de la Zona Franca i que la celebració del Mobile World Congress tingués una repercussió per a la millora de la qualitat de vida al barri, entre d’altres. L’alcaldessa va respondre a la majoria de les intervencions informant sobre els temes més generals; d’aquells més concrets i de barri va encarregar-se el regidor del districte Jaume Asens i la Consellera per Barcelona en Comú, Esther Pérez.

També hi van ser presents els consellers de la resta de les forces polítiques representades al Districte de Sants-Montjuïc. L’acte va finalitzar a les 21:30.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Fotografies: Agustín Forteza

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.