El sindicat CC.OO es posiciona a favor del tancament dels CIE

MIQUEL VERA | Els darrers mesos, Comissions Obreres de Catalunya s’ha involucrat en la campanya “Tancarem el CIE de Barcelona”, promoguda per SOS Racisme i altres entitats. Des del sindicat s’han realitzat reunions amb diversos agents implicats directament o indirectament amb la gestió del CIE de Barcelona. En aquest sentit, vam sol·licitar al Ministeri de l’Interior, per mitjà. Després de mesos d’investigacions, entrevistes i estudis, el sindicat ha redactat un document on exposa les seves raons per demanar el tancament dels polèmics Centres d’Internament d’Estrangers. A continuació reproduïm el document que han fet arribar a aquest mitjà on es presenten les principals mancances detectades en la gestió del CIE:

– El principal problema –i el que ens fa qüestionar la mateixa existència dels actuals CIE- rau en el concepte mateix de privar de llibertat fins a 60 dies una persona pel simple fet de no disposar de la documentació en regla, és a dir, per una simple falta administrativa, cosa que atempta directament contra els més elementals drets humans.

– Especialment greu és la presència al CIE de persones provinents dels centres d’estada temporal de treballadors immigrants (CETI) o de pasteres interceptades a la costa mediterrània, que segons dades de la Fiscalia d’Estrangeria de Barcelona al 2013 representaven el 33,2 % de les persones internades al CIE de Zona Franca.

– El procediment d’internament en el CIE posa en qüestió el paper del Ministeri de Justícia i especialment del Consell General del Poder Judicial en la salvaguarda dels drets fonamentals i les llibertats públiques pel que fa als procediments judicials recollits en els articles 24 i 25 de la Constitució.

– Això s’exemplifica, entre altres aspectes, en un abús de l’internament com a mesura cautelar, ja que molts jutges no analitzen ni valoren de manera detallada les circumstàncies particulars de cada cas abansd’ordenar-lo, cosa que atempta directament contra el principi de proporcionalitat.

– D’altra banda, el fet que la distribució territorial dels CIE a l’Estat espanyol no coincideixi amb el partits judicials dificulta la comunicació de les persones internades amb el seu lletrat i amb els seus familiars.

– A més, en general aquest internament es dóna sense tenir en compte les possibilitats reals de poder executar l’expulsió, d’acord amb el marc legal vigent. Segons dades de la mateixa Fiscalia, al 2013, el 47,2 % d’internats al CIE de Zona Franca van ser posats en llibertat.

– Una altra deficiència important és la coexistència en el mateix espai de persones condemnades judicialment amb persones que només han comés una infracció administrativa, cosa que complica la gestió interna del CIE i molt sovint genera dificultats de convivència. Segons la Fiscalia, al 2013, el 38,26 % de les persones internades no tenia antecedents policials davant del 61,74 % que sí en tenia.

576_1413655988cie

– També, s’han posat de manifest, per part dels mateixos jutges de control dels CIE, greus mancances de les condicions d’allotjament, sanitàries, tracte vexatori… – Com denúncia el mateix Defensor del Poble a l’Estat espanyol, es detecta una excessiva opacitat i manca de transparència fomentada per la vinculació al Ministeri de l’Interior i per la gestió policial d’aquests centres. Aquesta opacitat ha donat lloc a denúncies sobre greus mancances de les condicions d’allotjament, maltractaments….

– Malauradament, els CIE també han estat espais vedats a l’accés de les organitzacions i institucions que vetllen pels drets humans i això ha dificultat l’esclariment d’aquestes denúncies. – Es dóna, tal com es recull en les recomanacions sobre els CIE del Defensor del Poble de l’Estat espanyol, una clara inadequació de la capacitació dels membres del cos de la policia nacional -que tenen al seu càrrec la gestió dels centres d’internament- per a la realització de funcions, que van molt més enllà de la vigilància d’aquests centres i que correspondrien a personal especialitzat en la custòdia de persones retingudes per un llarg període de temps, com així ho han denunciat els seus representants sindicals.

– Finalment, és important destacar que l’internament de persones que simplement han comès una falta administrativa suposa una criminalització de la immigració en equiparar situació irregular a delicte.

 

IMATGES:

www.Directa.cat i www.NacioDigital.cat

Resolució de la Comissió Executiva de CCOO de Catalunya sobre els centres d’internament d’estrangers (CIE)

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.