La Marina celebra el dia internacional del Poble Gitano, enguany sense grans actes

En petit comitè i dins l’entorn educatiu l’Escola Dominical, seguint les directives de la Federació d’Associacions Gitanes a Catalunya (FAGIC), ha organitzat un seguit d’actes per commemorar els 50 anys de celebració del 8 d’abril, dia internacional del poble gitano. Un dia en què es vol donar visibilitat a la cultura i la història d’aquest col·lectiu, sovint discriminat.

El primer dels actes va estar enfocat als més petits. Els menuts que s’han apropat a la biblioteca Francesc Candel han pogut conèixer, de primera mà i en forma de conte, com va ser el naixement de la cultura gitana. La veu de la Luisa Montero, acompanyada al piano per Chele, la història ha captivat l’atenció dels assistents que han escoltat interessats el relat, per així entendre millor qui són els gitanos, d’on provenen i la seva cultura.

També a l’Institut Montjuïc va arribar el missatge del poble gitano, de la mà dels mateixos alumnes, alguns de gitanos i altres no. Un grup de nois i noies van ser els encarregats de, a l’hora del pati, explicar el seu origen i el del dia internacional del Poble Gitano, quan es van fundar la bandera, que representa el seu caràcter nòmada, i el seu himne, que recorda la història de discriminació en contra el col·lectiu, sobretot durant l’holocaust.

El Manuel, un dels alumnes, ens recorda que la importància del dia del poble gitano “encara segueixen discriminant els gitanos en alguns llocs del món” explica, i afegeix “la nostra intenció és sobretot transmetre als companys l’experiència del Poble Gitano, del que va viure, així, explicant-lo, enviem el missatge que cap col·lectiu ha de ser discriminat i menys al segle vint-i-u”.

La Luisa Montero reafirma el missatge, “sóc gitana, però sóc com qualsevol altra persona, amb dos braços i dues cames, tots som persones i no s’ha de jutjar per raça o pertànyer a cap col·lectiu” i afirma “aquest dia també és un dia per reivindicar la interculturalitat”.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.