Busco pis

Andrea Bello

A l’hora de fer aquest reportatge em vaig plantejar “Com puc explicar la situació actual de l’habitatge a La Marina?”, i la resposta em va venir tota sola: intentant trobar jo un pis. Com que tinc 21 anys i trobo que amb els pares es viu molt bé, ara mateix no necessito buscar-ne, però m’he volgut posar a la pell d’algú que sí que ho fes.

Imaginem doncs que tinc 25 anys, he acabat la carrera ja fa un temps i tinc una feina precària per la qual cobro el salari mínim. Aquest és el cas de molts joves d’avui en dia. Fins i tot posem per cas que tinc parella i ens volem anar a viure junts. Amb aquest perfil comencem la recerca de pis.

Primer miro de llogar un piset, ja que no tinc prou estabilitat per a comprar-ne un. I què és el primer que fa algú que busca pis? Avui dia, mirar l’oferta per internet.

M’hi poso mans a l’obra i trobo un munt de llocs web d’oferta de pisos: idealista, habitaclia, fotocasa, yaencontre i, fins i tot, milanuncios. Trobo la primera oferta interessant, un pis per 650 € al mes, i em fixo en les seves característiques: bona localització, just enfront de la Gran Via, però espai molt reduït, només 54m2 amb només una habitació. No està malament, potser una mica angoixant per manca d’espai, així que continuo buscant. Després d’una estona navegant sense èxit desisteixo: el lloguer de la resta de pisos que trobo està sobre els 850 €, la majoria són o molt petits o envellits, i si busquem alguna cosa de major qualitat el preu puja fàcilment als 1.200 € mensuals.

L’oferta als webs és poca, en la majoria només hi surten uns 10 pisos a la zona de La Marina del Port, i encara es redueix més a la zona de La Marina del Prat Vermell, on sovint no es publiquen ofertes.

Un cop feta aquesta primera recerca, el següent pas és consultar als professionals, les immobiliàries. Per sort a la zona de plaça Marina en trobem unes quantes de disposades a aconsellar-nos-hi.

Començo per Pisos La Marina, on em confirmen allò que ja he estat veient als webs: Actualment, l’oferta de pisos de lloguer a La Marina és molt reduïda i inferior a la demanda,  la qual cosa significa poques oportunitats de remenar i de triar-ne, i uns preus més alts: la majoria de pisos de lloguer no els trobarem per menys de 700-800 euros, tot i que de tant en tant  hi ha una bona oferta, com a molt una cada cinc mesos.

Segons dades de l’Ajuntament, la mitjana de lloguer a La Marina és de 714 euros, uns 40 € menys que al trimestre anterior. Tot i ser una bona notícia, aquesta baixada lleu és lluny dels preus que hi havia l’any 2017 d’11 € per metre quadrat, ja que ara com ara el metre es paga a 14 €, segons ens informa la immobiliària Tecnocasa.

Davant aquesta situació, a Pisos La Marina ens recomanen de comprar un pis, si tenim l’oportunitat, perquè actualment a La Marina n’hi ha més oferta i els interessos que el banc demana per una hipoteca estan més baixos. A més, es tracta d’una inversió, perquè un cop pagada l’hipoteca el pis passa a ser nostre i no haurem perdut els diners.

Tot i així, des de la immobiliària ens avisen que per fer aquesta operació necessitaríem tenir diners estalviats, ja que l’hipoteca no finança el 100% de la compra, i una feina amb ingressos estables, per dos motius: perquè si no el banc no ens concedeix la hipoteca o perquè si la deixem de pagar, adquirim un deute amb el banc i ens poden treure el pis.

Sabent això busco per quant em podria sortir comprar-me un pis. Actualment el preu mitjà d’un habitatge és de 151.400 €, segons les dades facilitades per Tecnocasa, però hi ha ofertes de més barates. Tot i així, agafo aquesta dada com a punt de partida per calcular el cost d’una hipoteca. A internet podem trobar diferents bancs que ofereixen un calculador en línia. Els resultats a diferents calculadors és semblant: entre 420 i 480 euros al mes, amb interès fix, és a dir sense variacions i amb una durada de 30 anys. A primera vista sembla assequible i molt més barat que un lloguer, però, com ja he dit, el banc no finança el preu total de la compra sinó fins a un 80%, i ens caldrien 30 mil euros estalviats d’entrada més gairebé 17 mil euros per despeses que s’haurien de pagar al moment de signar l’operació. Per tant, hauríem de tenir 47 mil euros estalviats per començar, i com que no els tenim ja podem descartar la compra.

L’última opció que ens queda és apostar per l’habitatge dotacional. Justament a la Marina del Prat Vermell s’acaben de construir 60 pisos que l’Ajuntament arrendarà per 360 € al mes. Miro les condicions i, en principi, crec que les complim: menors de 35 anys, amb ingressos anuals, entre els dos membres de la parella, inferiors als 27 mil €, no tenir cap altra pis en propietat…

Ben aviat s’obrirà la convocatòria i, encara que suposa molta paperassa, ho podem intentar. No tenim massa esperança perquè la llista d’espera d’habitatge d’emergència ha crescut en els darrers anys: durant el 2018 de 422 peticions només en van adjudicar 198. Caldrà esperar el resultat.

De moment una cosa està clara: ni de lloguer, ni de compra i difícilment de protecció oficial, trobar un pis avui dia és molt complicat per un jove o per qualsevol família.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.