“Cases Barates és un barri molt familiar i amb facilitats, però encara hi manquen millores”

Iker Navarro Linares. 16 anys. Estudiant de batxillerat de l’Institut Montjuïc. S’està plantejant triar INEF o fer un grau d’administració de empreses.

Daniel Rodríguez Rodríguez. 16 anys. Estudiant d’informàtica a l’Institut La Mercè.

David Piña Sánchez. 17 anys. Estudiant d’electromecànica també a La Mercè.

Xerrem amb aquest tres joves, veïns de Cases Barates, al carrer Ulldecona i en ple final d’agost.  La seva mirada fresca i sense encasellaments, però a la vegada prou conscient de l’espai i els temps d’inestabilitat que els ha tocat viure, dona motius per tenir una mica d’optimisme. Són plenament conscients que en poc temps hauran de fer-se responsables d’ells mateixos, com ho viuen?

Què fan els joves de la vostra edat al barri? Quin creieu que és el principal problema dels joves?

Iker: Que vivim en un món de yupis. Els adolescents, en general, estem en una mena de bombolla i només volem viure el moment i ser feliços. No tenim gaires responsabilitats perquè, al cap i a la fi, tenim els nostres pares.

Daniel: Però a vegades sí que pensem en el futur més pròxim. Per exemple, a l’hora de triar els estudis.

Heu tingut en consideració si hi ha treball o no a l’hora de decidir els vostres estudis?

David: Jo vaig triar la mecànica perquè sabia que no hi ha molta gent que s’hi dediqui.

Daniel: Abans d’inscriure’m al grau d’informàtica volia fer imatge i so, però vaig descobrir que era difícil trobar una sortida laboral.

Iker: Això d’administració d’empreses és perquè se’m donen bé els números i sempre m’he imaginat treballant en una fàbrica portant la comptabilitat. I voldria estudiar esport perquè m’agrada. Però amb sortides laborals només veig als auxiliars d’infermeria i la gent de tecnologia, la resta estem en la incertesa. Ep, i també el tenen els Mossos d’esquadra

Què opineu de tot el que s’està veient de la seguretat?

Iker: Ens sembla molt malament que les noies hagin de viure amb por o que no puguin tornar tranquil·les a casa.

Com veieu el tema del masclisme entre la gent de la vostra edat?

Iker: La societat continua sent masclista, però nosaltres no. Tots i totes tenim el mateix dret a viure i som iguals en drets.

Daniel: Per exemple, els esports femenins estan infravalorats i no hauria de ser així.

David: Tot això ve d’abans, però nosaltres amb les nostres parelles, per exemple, tenim clar que han de vestir-se, parlar i viure com i amb qui vulguin.

 Creieu que la vostra generació té integrat el respecte a la diversitat sexual?

Iker: Avui això és molt normal, no comprenem la gent que no ho entén. Avui dia a tot arreu hi ha parelles de gais, lesbianes i heterosexuals. L’amor ha de ser lliure.

Daniel: Però aquí en el barri no hi ha parelles homosexuals i hi ha persones que encara ho veuen malament, sobretot la gent gran.

Què penseu de la política i dels polítics?

Tots tres: No tenim molta idea però pensem que tots els polítics estan aquí per a treure benefici propi i no és normal que guanyant el que guanyen, actuïn com ho fan.

Iker: Jo no penso votar, quan pugui fer-ho, perquè crec que tots són iguals.

David i Daniel: Nosaltres sí, encara que ens informarem i ens llegirem bé els programes.

Quina opinió teniu del conflicte de Catalunya?

Tots tres: Estem a favor del referèndum i que es voti, tothom ha de tenir dret a votar i seria la millor solució guanyi qui guanyi. Tots hauríem de respectar el resultat.

Daniel: Prefereixo que no hi hagi independència, encara que crec que si hi hagués al principi ho passaríem malament però després ens aniria millor.

Iker: Amb tot el respecte a les persones independentistes, però jo no veig que sigui un projecte seriós, ningú parla de quina moneda tindríem, ni de l’exèrcit, ni de la seguretat social….

Què li diríeu a una persona que s’està plantejant viure a Cases Barates o a prop?

Daniel: En general el barri és molt tranquil, però a vegades hi ha algun problema que si t’has criat aquí veus normal, però si ets de fora potser t’incomoda.

Iker: Li diria que és un barri on hi ha moltes comoditats: farmàcia, supermercat, centre comercial… tot molt a prop. El barri està molt millor que altres anys.

David: A mi el barri m’encanta perquè tinc aquí amics, família i tots ens coneixem.

Heu estat en les festes del barri? Us agraden? Sou dels qui participen?

Tots tres: Sí que ens agraden, però no participem molt perquè realment no hi ha moltes activitats per als joves tot i que cada any millora amb els veïns que l’organitzen. Però de petits les hem gaudit com fan ara els més petits.

Què és el més bonic de viure a Cases Barates?

Tots tres: Que és un barri molt familiar. Moltes vegades quan arribem a un lloc i diem que som de Cases Barates la gent ens agafa por. Això és bonic, perquè tens una gran defensa. Si algú et pregunta “d’on ets?” i tu dius “de les Cases Barates” i a més afegeixes el “i tu?” aquí ja es caguen a les calces (riuen).

1 COMENTARI

  1. Hola,
    Només dir a aquests nois i al conjunt dels lectors i veïns dels barris de La Marina que a internet estan disponibles vídeos que ens expliquen què passa amb diversos temes que ens preocupen si ens independitzem.
    No és cert que no s’hagin explicat coses, sinó que la manca de voluntat de seure a parlar-ne i el soroll interessat en tapar el debat, han imposat un relat que els mitjans difonen i comparteixen.
    La pàgina de youtube es diu The Catalan Project (https://www.youtube.com/user/thecatalanproject )

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.