Veïns sense competència pel metro

RAQUEL M. MARTÍNEZ|

Xiulets, crits, tambors, pancartes. Homes, dones, grans, petits, famílies, amics, tots ells veïns. Una massa de gent s’arreplega al passeig de la Zona Franca, a l’alçada del carrer Foneria. Darrere seu un cartell indica que s’està construint el metro. Al davant quatre tanques envolten l’estructura d’un ascensor al subsòl, inacabat.

És dimecres, són les set de la tarda. Una setmana més –i ja en van vuit – els veïns del barri de la Marina tallen el trànsit. Els precedeix la policia desviant els cotxes. Des del punt de sortida avancen pel Passeig fins arribar a la plaça Cerdà. Allà es divideix per tapar-ne totes les entrades i sortides. Després la manifestació torna a ajuntar-se i avança per la Gran Via, fins a Magòria. Els lemes que se senten deixen clara la demanda: “Transport digne per la Marina”, “Trias, escucha, la Marina está en lucha”, “Més autobusos i metro ja”!

Entre crits la concentració torna al seu punt d’origen, seguint la ruta que decideixen els manifestants. Altres cops es desfà el recorregut, però dimecres 19 la decisió va ser passar per la plaça de les Matemàtiques, Mineria i Mare de Déu de Port, fins a la plaça Marina. La manifestació acaba amb els parlaments de l’Assemblea de La Marina (ZF), que informa de la participació, les novetats i els propers passos.

Normalment aquí acaba tot. Però el passat 12 de febrer no va ser així. Des de l’Assemblea se’ns explica que un policia vestit de paisà va seguir a quatre veïns. Aquests es van refugiar al portal d’una persona del grup; però quan un veí va obrir la porta deu Guàrdies Urbans van entrar-hi per demanar-los la documentació. L’Assemblea ha parlat amb els cossos de seguretat, que asseguren que respectaran el dret dels veïns a manifestar-se. Relacionen els fets amb el nerviosisme latent a causa del Mobile World Congress, que es celebra a la Fira, a la Marina del Prat Vermell.

Reaccions del Districte

La setmana passada dues persones van reunir-se amb dirigents del Districte de Sants-Montjuïc. Van parlar de la dificultat que presenta per la mobilitat la falta d’autobusos i metro. A més, van demanar la celebració d’un Consell de barri obert, on els veïns i veïnes poguessin fer les seves reclamacions. Albert López, conseller dels barris de la Marina, afirma que aquest Consell es celebrarà el proper mes d’abril.

Des del Districte indiquen que el servei de metro és competència de la Generalitat, no de l’Ajuntament. En canvi des de la Generalitat s’indica que el metro és competència de qui el demana. Pel moment, ni la Generalitat ni l’Ajuntament se’n faran càrrec.

Pel que fa als autobusos, dimecres 19 l’Ajuntament avisava de millores en cinc línies de bus. Les mesures consisteixen en horaris creuats per al 9, el 37 i el 109; quatre parades més per al 23 i canvis de recorregut de la línia 79 per la plaça Cerdà. A més, una de les línies ampliarà en un futur el seu recorregut i la seva freqüència de pas.

 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.