Les associacions de veïns de La Marina

SARA TORREMOCHA|

Coneixem una mica més el nostre barri recorrent les diferents entitats de cada zona

Número rere número el diari La Marina ha anant il·lustrant amb les seves notícies la realitat del nostre barri, i amb ella, les diferències que existeixen entre les diverses zones que el formen. A cada sector, menys al barri del Port, hi ha una associació de veïns que té com a objectiu respondre a les demandes i queixes dels habitants de la zona.

AAVV. ILLA METALCO

President/a: Maria Ortega

Edat: 81 anys.

Anys al càrrec: 10, des de la fundació de l’entitat a 2003.

Nº de membres: tots el veïns (no socis, perquè no hi ha quota).

Principals problemes de la zona: “Mai hem tingut problemes greus, fins ara. Vivim amb  gran malestar l’ocupació d’un edifici del carrer de San Eloi per part d’individus d’ètnia gitana i procedència romanesa. Creen vandalisme i una xarxa de prostitució i drogues que abans no hi era. Així que esperem que l’ordre judicial per desocupar vingui ben ràpid.

Valoració del càrrec: “Hem estat d’acord sempre i sinó les coses les parlem; és fàcil, som pocs veïns, hi ha una gran interrelació entre tots”.

Localització: C Sant Eloi, 5

ASSOCIACIÓ DE PLUS ULTRA

President/a: Francesc Boix

Edat: 86 anys

Anys com a president: 28 anys, des de la seva fundació.

Nº de membres: Tots els veïns (no socis, perquè no hi ha quota).

Principals problemes de la zona: “Al 85 ens vam independitzar de l’aa.vv de la Vinya perquè volíem tenir més força en la reivindicació de reformes. Després dels anys, arribaran al 2014-2015. No com voldríem, amb l’enderrocament de la banda de Mare de Déu del Port i Aviador Ruíz de Alda, perquè és molt costós, però sí modificant alguns carrers. Els veïns hem acceptat, només desitgem que no ens facin més esperar”.

Valoració del càrrec: “Ha estat una lluita incessant per les obres”.

Localització: c/ Aviador Ruíz de Alda 38 (Sants-Montjuïc)

 

ASSOCIACIONS DE SANT CRISTÒFOL

President/a: Fernando Abad.

Edat: 71 anys.

Anys com a president: 20 anys (es va crear al 1973).

Nº de membres: (quota de vuit euros/any).

Principals problemes de la zona: “ La nostra demanda principal és l’existència d’espais per activitats esportives, uns indrets que existien però que van desaparèixer, amb les obres de l’antiga fàbrica de la Seat. L’any vinent s’inicia la construcció de l’equipament esportiu, amb una inversió de tres milions d’euros, i això sanejarà la nostra demanda. A banda d’això, també ens preocupa l’estada de persones sense llar a la plaça de l’Arboleda.

Valoració del càrrec: “La nostra zona ha patit grans canvis, així que suposo que no sempre plou a gust de tots. No obstant, la valoració és molt positiva, perquè ens hem anat modificant amb el barri”.

Localització: c/ Bronze, 7

ASSOCIACIONS DEL POLVORÍ

President/a: Eli Rolando Álvarez.

Edat: 69 anys.

Anys com a president: 6 anys (es va crear al X).

Nº de membres: Tots els veïns de la zona (no hi ha quota).

Principals problemes de la zona: “ Gran part de les dificultats que afecten el barri del Polvorí es deuen a la seva situació geogràfica, que el situava en una situació d’aïllament. Esperem que l’Administració ens ajudi a resoldre aquests problemes i que el relleu generacional sigui real i fructífer a l’hora de lluitar per les nostres necessitats”.

Valoració del càrrec: “Bastant positiva, tenint en compte les problemàtiques del barri, ens reunim cada quinze dies, depenent de les demandes. Els acords són discutits però normalment arribem a un consens sense dificultats”.

Localització: c/ Segura 2.

 

ASSOCIACIONS DE LA VINYA

President/a: Jesús Arteaga.

Edat: 85 anys.

Anys com a president: més de 40 anys, des de la fundació de l’entitat.

Nº de membres: al voltant de dos cents socis (quota de 12 euros /any).

Principals problemes de la zona: “Doncs, poc a poc s’han anat fent coses, com les obres dels jardins de Ca l’Alena, però encara hi queden moltes. La nostra demanda principal és l’arribada del metro, l’eterna promesa que encara ens allunya de tota Barcelona. Altres queixes son l’incivisme d’alguns ciutadans o el negoci de substàncies il·legals.

Valoració del càrrec: “ A vegades iniciem un tràmit cap al districte per respondre a la queixa d’un veí, perquè creiem que és la nostra responsabilitat, i resulta que veí no respon, s’oblida. Això sovint els desmotiva, perquè no hi ha la suficient implicació veïnal, ens preocupa el relleu dels joves ”.

Localització: c/ Alts Forns 87.

 

ASSOCIACIONS DE CAN CLOS

President/a: Pedro Valverde.

Edat: 58 anys.

Anys com a president: 3 anys i mig, l’entitat es va fundar l’any 1979.

Nº de membres: al voltant de dos cents socis (quota de 10 euros /any).

Principals problemes de la zona: “ La única problemàtica amb la que ens trobem ara és la queixa d’un sector reduït del veïnat sobre el desenvolupament de les obres. Es tracta d’una protesta aïllada, on només prevalen els interessos individuals i personals, i que de cap manera es pot entendre com un malestar general”.

Valoració del càrrec: “N’estic orgullós i satisfet de moltes de les decisions d’aquesta legislatura, i les tornaria a prendre sense dubtar-ho, potser amb algun matís, això sí. I qui pensi que ho pot fer millor que vingui aquí i ho faci, però no es pot estar tot el dia queixant-se i en el moment que ens hem d’implicar passar, perquè no ens interessa”.

Localització: Pl. Mig de Can Clos, 6.

 

FEDERACIÓ D’ASSOCIACIONS DE VEÏNS DE BARCELONA

President: Lluís Franco.

Edat: 59 anys (porta un a la presidència).

La fundació va ser creada a 1972, el responsable del projecte és Pep Martí i hem parlat amb l’Ancor Mesa, el tècnic sociòleg del projecte.

El nostre objectiu: “Estem desenvolupant un projecte que consisteix en oferir una mostra de les entitats i els agents claus del nostre territori i confeccionar una diagnosi dels joves, infants i gent gran, que són els agents que menys veu tenen en la configuració de polítiques públiques locals. Així volem potenciar la cohesió veïnal, entre entitats i individus, perquè les seves relacions siguin més profitoses en la lluita pel benestar del barri. A l’actualitat, formem part de la TIAF i volem fer arribar a les diferents associacions de veïns de la Marina la realitat social del territori.

 

ASSOCIACIONS EDUARD AUNÓS

President/a: Jordi Cortés

Edat: 80 anys.

Anys com a president: 10 anys (present des de la fundació de l’entitat als anys 50).

Nº de membres: Tots els veïns. A l’actualitat no hi ha una quota de pertinença, però sí seixanta o setanta col·laboradors voluntaris a l’entitat.

Principals problemes de la zona: “La majoria de les queixes es centren la inseguretat de la zona i altres protestes són més puntuals com la dirigida a camions de mercaderies per entrar en espais no habilitats per la seva circulació o la sol·licitud de podar els arbres”.

Valoració del càrrec: “Com jo he viscut sempre aquí, pels carrers d’Eduard Aunós, i he lluitat per la cohesió comunitària de la zona, tinc una bona relació amb tot el veïnat i sembla que m’he guanyat un cert respecte. A vegades, però, s’agrairia més implicació per part del jovent, que no tot es quedi en queixes superficials, sino que sigui visible el compromís amb la millora d’Eduard Aunós.

Localització: c/Tortosa, 39.

 

 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.