Barcelona sanciona plataformes que publiciten habitatges turístics il·legals

El govern municipal actual va prometre anar darrere dels pisos turístics il·legals, i sembla que no eren meres paraules. L’auge de les denúncies i les protestes per una problemàtica comú a gairebé tots els districtes de la ciutat ha portat a l’Ajuntament de Barcelona a actuar. S’han incoat 4 expedients sancionadors a les plataformes Airbnb i Homeaway per publicitar habitatges sense el número de Registre de Turisme de Catalunya (RTC) i per no respondre als requeriments de l’administració sol·licitant les dades dels pisos anunciats sense RTC. Cada falta ascendeix a una multa de 30.000 euros i, per tant, cadascuna de les plataformes ha sigut sancionada amb 60.000 euros.

La problemàtica és present a diversos districtes. Tot i que la major part de pisos turístics il·legals es concentren a Ciutat Vella, l’Eixample i Gràcia, la situació també existeix a Sants-Montjuïc. Concretament, aquest districte és el quart de Barcelona amb major quantitat de pisos irregulars, segons dades recollides per Inside Aribnb, una pàgina web independent i no comercial que ofereix dades per explorar l’ús d’aquest mercat comunitari a les diferents ciutats del món.

Aquesta tònica, però, no es repeteix a tots els barris. En el cas de La Marina del Port i La Marina del Prat Vermell, el nombre de pisos turístics, regulats o no, és gairebé nul. Això demostra que en l’actualitat existeixen clares diferències a nivell econòmic, social i sobretot de connectivitat entre els diversos barris del districte. A zones com Sants o Poble-sec, per exemple, per la seva ubicació, conexió del transport i el dinamisme comercial que tenen, també hi ha més oferta turística.

Els expedients sancionadors a les dues plataformes esmentades són els primers derivats de les mesures anunciades a l’estiu per fer front als habitatges turístics il·legals i de les mesures que l’Ajuntament de Barcelona està desenvolupant per reduir l’impacte negatiu del turisme a la ciutat.

Per poder fer més efectiu el control en tot aquest procés, l’Ajuntament de Barcelona disposa d’una solució tecnològica que està ajudant en la tasca de detecció de l’oferta turística de pisos no regulats que apareix a Internet. Aquesta solució permet obtenir, quantificar i qualificar la informació a partir de portals web, analitzar la informació i generar alarmes per informar l’equip d’inspectors d’aquells habitatges plausibles de ser no regulats i visualitzar la informació de forma geo-referenciada sobre mapes. Aquesta eina està finançada amb l’Impost sobre estades en establiments turístics (IEET).

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.