La importància de tenir hipertensió arterial

La hipertensió arterial, o allò que algunes persones nomenen “tensió alta”, és un problema de salut a tenir en compte per prevenir malalties cardiovasculars.

Aquesta frase explicada amb paraules més planeres significa que la hipertensió arterial és una elevació pressió de la sang dins de les artèries que si no es controla pot produir malalties com infarts de cor, ictus, augment de la mida del cor que alteren les vàlvules cardíaques, insuficiència renal crònica i falta d’irrigació a les cames amb el risc.

L’augment de la pressió arterial a mesura que passen els anys és un fenomen normal i natural, però si aquest augment està per sobre dels 140 mil·límetres de mercuri per a la màxima i 90 mil·límetres de mercuri per és quan s’esdevé la hipertensió arterial. Per aclarir conceptes podríem dir que si un es mira la pressió arterial i està per sobre de 14 i 9 podria ser que tingués hipertensió.

Ara bé, una única presa de pressió arterial elevada no és prou per diagnosticar la hipertensió. Per fer aquest tipus de diagnòstic cal més d’una presa de i fer-les en condicions els més adients; és a dir, a casa, asseguts sense creuar les cames, amb el braç ben reposat a la taula o braç de la cadira a l’altura del cor i després de 15 minuts de repòs. L’aparell de mesura també és molt important i ha de ser un que hagi estat validat per societats científiques com la British Hypertesion Society (BHS), la Association for the Advanvecement of Medical Instrumentation (AAMI) o la Societat Europea d’Hipertensió (SEH). El vostre metge de família o farmacèutic us pot aconsellar de quins són aquest aparells validats i si no en teniu a casa també us podeu fer mirar la pressió a la farmàcia.

Per què esdevé hipertensió? Sembla que hi ha factors genètics implicats però el que està ben clar és que el nostre estil de vida influeix molt i això és un factor clau en la prevenció d’aquest problema de salut. Així, doncs, els factors causal de hipertensió i que l’empitjoren si ja és té són el sobrepès i l’obesitat, l’excés d’ingesta de sal i alcohol, el sedentarisme i la manca d’una dieta equilibrada estil dieta mediterrània i fumar.

Que poden fer les persones hipertenses per cuidar-se millor? Evitar tot aquest mals hàbits de vida que s’han explicat; és a dir, han de baixar pes si tenen sobrepès, menjar amb poca sal, evitar l’alcohol i el tabac, fer exercici -caminar, ballar, bicicleta, nadar, etc- i fer una dieta mediterrània -verdures, fruita, llegums, peix, oli d’oliva i poca carn; i evitar plats precuinats, fregits, força embotit i pastisseria industrial). A més prendre la medicació de recomana el metge i de fer control els controls d’infermeria – mínim 2 a l’any-, una anàlisi anual i un electrocardiograma cada 2 anys si no s’hi troben alteracions.

Així, doncs, si actualment el 68% dels majors de 60 anys tenen hipertensió arterial, jo com a persona que vull viure molts anys i amb bona qualitat de viure faria perquè aquest 68% no em toqués. I si em toca tenir hipertensió, faria perquè el tant per cent de morts i invalideses per malalties cardiovascular tampoc em toqués.

Ara vosaltres també ja sabeu com fer-ho.

Dra. Almudena Pérez. Metgessa de Família del CAP La Marina

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.