Refredat, grip, angines, COVID, diarrees….  Què em passa? Què he de fer?

Quin embolic! Això és el no parar! Què passa?

L’hivern és l’època de les malalties víriques que s’assemblen molt. La majoria de les vegades aquestes malalties no tenen més importància si no es compliquen, i  el que cal fer són coses ben senzilles.

Tinc tos, mocs, mal de coll, mal de cap, em trobo malament…

Caldrà mirar si tinc febre (temperatura axil·lar superior a 37,5ºC). En cas de malestar, tos i mocs amb o sense mal de coll i/o mal de cap, cal hidratar-se molt bé i prendre un analgèsic que fem servir habitualment (molt sovint paracetamol), menjar el què ens vingui de gust i descansar, donar-li temps. El procés víric pot durar una setmana aproximadament, 2 ó 3 dies de “pujada” i 2 ó 3 de “baixada”. I pel mal de coll van bé les infusions de farigola amb una cullerada de mel i un raig de llimona (si no hi ha contraindicació) i fer glopejos.

En cas de febre de 38ºC o més i si es manté durant 2 dies o més, o bé tenim malestar general o sensació d’ofec, caldrà anar al CAP a què ens atengui un o una professional i descartar complicacions. També, en el cas de ser una persona de més de 60 anys i/o amb alguna malaltia crònica, és recomanable venir al CAP.

Tinc mal de panxa, diarrees…

S’haurà de fer una dieta per poder millorar la diarrea: cal hidratar-se bé (1,5-2 litres de líquid al dia) però bevent molt poca quantitat de líquid i molt sovint, de manera que l’estómac i els budells puguin tolerar-lo. Va bé el brou de l’arròs blanc (sense l’arròs) perquè és astringent i ens ajudarà a lligar la femta.

També es pot fer una llimonada alcalina. Per preparar-la des de casa, necessitem un litre d’aigua, una cullerada de sucre, una de bicarbonat, una culleradeta petita de sal i un raig de llimona. També es poden prendre infusions (no cal calentes ni fredes). Poc a poc, anirem introduint els aliments en poca quantitat i de manera progressiva: començant per una torradeta, poma ratllada, codonyat, i si això ho tolerem bé i no tornem a tenir diarrea, podem començar a menjar iogurt natural, patata bullida amb sal i oli, una mica de peix al microones o al vapor, pit de pollastre passat per la paella sense rostir… coccions molt senzilles, sense fregits, arrebossats, salses, condiments i sense llet (amb lactosa) durant una setmana. Durant els primers 4-5 dies, caldrà evitar les fruites i verdures cuites i crues, perquè ens aporten fibra i en aquest moment no ens interessa gens.

Caldrà fer una consulta si malgrat fer dieta vomitem o seguim amb les diarrees, si tenim febre de 38ºC o més durant més de 2 dies, i/o si hi ha molt malestar o un mal de panxa important i persistent.

Al CAP us visitarem i us donarem les indicacions que calguin en cada cas. També caldrà venir i us fa falta la baixa, perquè el malestar que teniu no us permet anar a treballar.

Bona entrada d’any!

Teresa Graell, equip d’infermeria CAP la Marina

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.