Amb llum blanca…

Gemma Sáez, infermera CAP La Marina

Recentment, fa un any de l’aprovació de la Llei Orgànica Reguladora de l’Eutanàsia. La LORE ha estat una gran lluita per part de moltes persones i associacions com la de l’Associació pel Dret a Morir Dignament. Amb aquesta legislació, s’ha donat esperança en aquesta lluita a la gent que està patint i ho sol·licita.

La LORE és un procés garantista, perquè requereix de dues sol·licituds per part de la persona que ho demana, i de tres informes de metges diferents.

L’eutanàsia, que significa bona mort, és un dret de la persona. Així mateix, la persona sol·licitant té el deure d’acceptar que el professional sanitari al qual li sol·licita la prestació és Objector de Consciència i, per tant, ha de ser un altre professional el que realitzi la prestació.

La persona que demana l’eutanàsia ha de tenir uns requisits específics: ha de ser major d’edat i tenir nacionalitat espanyola, o estar empadronada més de 12 mesos a Espanya. De la mateixa manera, ha de tenir una malaltia greu i que li provoqui un patiment incurable.

Quan a una persona se li aprova l’eutanàsia, pot optar entre l’eutanàsia activa o el suïcidi assistit, i en tots dos casos es considerarà una mort natural. La diferència és qui administra els fàrmacs, que en el primer serà un professional sanitari i, en el segon, se l’administrarà la  mateixa persona. I també poden triar el lloc on realitzar-lo, escollint entre casa seva o a un centre sanitari.

Si prèviament les persones tenen redactat el Document de Voluntats Anticipades, és la manera de deixar escrit els desitjos de cadascú. Per una banda, permet parlar amb els nostres familiars i/o amics de com volem que sigui el nostre final de vida. Per l’altra, si hi  ha una pèrdua de capacitats, aquest document ajuda a poder sol·licitar l’eutanàsia sempre que estigui especificat com a tal.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.