Esperança i dubtes: Vacuna Covid-19

Lucía Román Villabona – Infermera CAP La Marina

Després d’un 2020 ple d’incertesa en el qual el nou coronavirus ha fet vibrar els fonaments de la nostra societat, el 2021 obre un forat per l’esperança: la vacunació contra la Covid-19 ha irromput amb força en totes les tertúlies, telenotícies i converses. Excés d’informació i fonts molt diverses entre les que hem de ser selectius per a assegurar la seva fiabilitat, i no deixar-nos portar pel sensacionalisme o les “fake news”, tan presents en el nostre dia a dia.

Basant-nos en fets, sabem que les vacunes existeixen fa centenars d’anys i són el principal dic de contenció de moltes malalties infeccioses transmissibles: segons l’OMS, salven entre 2 i 3 milions de vides l’any.
Per ser medicaments preventius, aplicats en població sana, no se’ls permet un sol efecte advers important. Respecte a la vacuna de la Covid-19, nombrosos experts en immunologia han afirmat que, com totes les vacunes vigents actualment, aquesta ha passat totes les fases pertinents i mecanismes de control, amb l’única diferència que aquests s’han superposat. A més, altres factors com la gran inversió econòmica, el gran nombre de voluntaris presentats en els estudis i l’ús d’estudis previs ja coneguts, han resultat clau per a l’agilitació del procés de desenvolupament i això no hauria de ser motiu de desconfiança.

Perquè una vacuna sigui aprovada per l’EMA, (agència europea del medicament), aquesta ha de tenir una eficàcia mínima del 50% i, les vacunes contra la Covid-19 que coneixem fins ara, tenen, segons els assajos clínics, entorn d’un 90-95%. Tanmateix, cal tenir en compte que l’eficàcia de les vacunes busca evitar el sofriment de l’individu: aquestes fan que, quan el patogen t’infecta, el teu cos sàpiga defensar-se per a evitar una malaltia greu i complicacions associades, podent ser asimptomàtic o passar-la de manera lleu.
Encara hi ha uns certs aspectes de la vacuna que encara no es coneixen, però això no compromet la seva seguretat i eficàcia. Els científics continuen estudiant per a conèixer la durada d’immunitat que ens confereix la vacuna i si existeix la possibilitat que els vacunats siguin contagiosos si contraguessin el virus.

Per això, i pel fet que la vacunació de la totalitat de la població portarà temps, no hem de relaxar-nos amb les mesures que ja coneixem per a la prevenció de la malaltia. Encara així, aquesta llum al final del túnel ens dóna un raig d’esperança per a poder visualitzar el que pot significar el principi de la fi d’aquest malson. 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.