L’Atenció Primària de La Marina es vacuna contra la Covid-19

Andrea Bello

Enmig de la batalla campal de la UE i les farmacèutiques per complir els contractes pactats, de mica en mica es va vacunant a més persones contra el coronavirus amb les dosis que ha s’havien proveït. Uns dels primers en aquesta llarga llista de col·lectius pendents de la vacuna han estat els membres del personal sanitari, tant d’Hospitals com dels Centres d’Atenció Primària (CAPS). A hores d’ara a Barcelona hi ha gairebé 200 mil persones amb la primera dosi i gairebé 130 mil  amb les dues, a 8 de febrer del 2021 segons dades del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Però com han viscut aquesta vacunació des dels centres de La Marina?

Des del CAP Carles Ribas parlem amb la Yudit Sosa, metgessa de família, que ens explica que tant ella com els seus companys han rebut la vacuna “com una molt bona notícia, ja que hem tingut una temporada de molta incertesa”. També, des del CAP La Marina, la infermera Edurne Elizalde ens explica que ella l’ha rebuda amb ambivalència: “nosaltres som humans, com tots, i el fet de ser quelcom nou doncs costa, però també ens sentim molt afortunats al poder ser dels primers”.

Tot i la contradicció, elles no saben de cap company o companya que no s’hagi volgut posar la vacuna. De fet, més de la meitat del personal de tots dos centres ja s’ha posat la primera dosi i estan esperant la segona, per la que ja tenen programada la cita. La resta estan pendents de programació. Si el calendari es compleix, a mitjans de febrer ja hi hauria a La Marina els primers sanitaris immunitzats contra la Covid-19. Com recorda Sosa, “encara que estem vacunats haurem de seguir els protocols que tenim, l’única diferència és que el risc que correm nosaltres al fer la nostra feina serà molt menor”.

Els sanitaris i personal administratiu del CAPs del barri han hagut d’anar al CAP Manso, un dels centres de vacunació de personal sanitari d’atenció primària dels quatre que estan en funcionament a Barcelona. L’experiència ha estat diferent per ambdues sanitàries: “jo no vaig notar gairebé ni la punxada, i després no he tingut cap efecte secundari ni dolor, ni molèsties” ens comenta l’Edurne Elizalde. La Yudit Sosa, però, sí que va patir un dolor lleu “al punxar i el dia següent vaig tenir la zona una mica dolorida, però és un símptoma totalment normal, també em passa amb la resta de vacunes com la de la grip, potser aquesta una miqueta més forta”. L’Edurne afegeix que tenir símptomes com “dolor o molèstia, picor, inflamació a la zona, mal de cap o fins i tot unes dècimes de febre és totalment normal i pot passar amb qualsevol vacuna”. 

Les dues coincideixen, això si, en la importància de vacunar-se contra la Covid-19, ja que a hores d’ara és la millor arma que tenim contra el virus i per poder tornar a la normalitat. Davant de les sospites que genera la ràpida creació de la vacuna, la Yudit Sosa comenta que “ha estat una situació sense precedents, mai no hi havia hagut una patologia que ens afectés globalment i de manera tan alarmant  i tampoc no havien treballat tantes persones en una vacuna alhora”. Sobre els possibles efectes secundaris l’Edurne Elizalde explica que “ja se l’han posada centenars de milers de persones a tot el món, per tant no hi ha efectes secundaris, al menys no a curt termini, i és l’únic remei per aquesta situació”.

Per això encoratgen la gent a confiar-hi i a que quan els toqui el moment es posin la vacuna. Per superar aquesta pandèmia ha d’haver-hi una immunitat de grup que només s’aconseguirà si cadascú posa el seu granet de sorra. Mentrestant els sanitaris seguiran a primera línia lluitant per fer passar aquesta crisis sanitària de la millor manera possible.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.