El Dia Mundial contra el Càncer ens recorda el repte de cuidar-nos!

El dia 4 de febrer se celebra el Dia Mundial contra el Càncer. Tal com explica l’Associació Espanyola contra el càncer (AECC), el terme càncer és molt ampli, abasta moltes patologies, de diferents localitzacions, símptomes, tractaments i evolució. Ara bé, el funcionament del càncer és semblant en la majoria dels casos. Les nostres cèl·lules, que habitualment es multipliquen per regenerar les velles i assegurar el bon funcionament del cos, comencen a multiplicar-se de manera incontrolada i indiferenciada, donant com a resultat un tumor maligne que envaeix els òrgans i teixits.

El càncer segueix sent una de les principals causes de malaltia i de mort a Espanya i a tot el món. L’any 2020 es van detectar gairebé 280.000 casos nous a Espanya, sent els més freqüents els de còlon i recte, pròstata, pulmó i mama. Es tracta d’una malaltia que afecta moltes dimensions de la persona, no només la part física, també afecta les nostres emocions, les nostres relacions… És per això, que l’objectiu del Dia Mundial contra el Càncer és conscienciar a la població que tenim eines per prevenir-lo o bé, per detectar-lo com més aviat possible i, alhora, remarcar la importància de la investigació per a seguir trobant solucions a la malaltia.

Un nou any és una nova oportunitat per cuidar el que menges, el que beus, el que respires i com et mous. Canviar els mals hàbits que sovint tenim és tot un repte, però val la pena per l’enorme salt de qualitat que pot suposar a la nostra vida. El consum d’alcohol i tabac, l’excés de pes o la falta d’activitat física són factors de risc evidents per alguns tipus de càncer. No es tracta d’abastar tots els canvis de cop, però cal posar-se en marxa. Reduir el consum de tabac, proposar-se caminar 30 minuts diaris, retirar de la dieta aliments preparats i optar per cuinar a casa amb aliments naturals o escoltar, expressar i cuidar les nostres emocions són alguns exemples per començar. Al CAP estem disponibles per ajudar-te a fer un canvi! T’apuntes al repte?

Blanca Sitges Vernís.

Resident Infermeria Familiar i Comunitària.

CAP Doctor Carles Ribas

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.