GRIP O REFREDAT?

CAP La Marina

Definició

Els virus anomenats “influenza” tipus “A”, “B” I “C”, són els causants de la grip estacional que és una malaltia infecciosa respiratòria aguda.

Els anomenats refredats o constipats estan produïts per altres virus anomenats rinovirus, adenovirus i virus respiratori “sincitial” i donen menys febre i debilitat.

Hi ha la frase que diferencia grip i refredat i és que, amb un refredat es pot anar a treballar però amb la grip és impossible pel mal estat general.

Epidemiologia

Tots els hiverns es produeixen brots de grip, amb major incidència entre mitjans de desembre i finals de febrer, coincidint amb les setmanes més fredes de l’any. L’última pandèmia (afectació de tot el planeta Terra) va ser el 1977, fa més de 30 anys i per això la preocupació que se’n acosti una nova.

La consulta mèdica generalitzada de nens amb processos aguts respiratoris febrils, seguit de processos gripals en adults i amb un major nombre de persones hospitalitzades, és característic de les setmanes de l’epidèmia.

S’eleva l’absentisme laboral i escolar.

Afecta el 10-20% de la població.

Mecanisme de transmissió

Molt ràpid, de persona a persona, a través de les partícules que s’expulsen en tossir i esternudar. També per les mans i objectes contaminats.

Manifestacions clíniques

La grip té un inici brusc de mal de cap, febre, calfreds, mal d’articulacions i músculs (cames i esquena) amb intens malestar general, tos, mal de coll o mocs nasal. Si als 4 o 5 dies persisteix la febre (T ª> de 38 º C) s’ha d’acudir al metge.

El refredat és amb més tos, mocs nasals i mal de coll, i menys mal estat general, febre i dolor.

La grip, de ser una infecció molesta benigna, pot complicar la vida per processos pulmonars i cardíacs, fonamentalment en malalts crònics i gent gran.

Tractament

El millor tractament és la prevenció: La vacuna.

Les mesures preventives són fonamentals per a fer-hi front, ja que es tracta d’una malaltia vírica i auto limitada (cura sola en 7/8 dies).

La vacuna és la millor mesura de salut pública per a la seva prevenció. S’administra a la tardor i la campanya sanitària és per als grups de risc encara que la seva distribució és universal.

Recomanacions

1.- Repòs en fase aguda febril

2.- Abundants líquids

3.- Evitar tabac i alcohol

4.- Paracetamol o ibuprofè per a la febre i dolors

5.- Ventilar l’habitació

6.- Rentar-se les mans amb aigua i sabó

7.- Separar les persones sanes de les malaltes

8.- No donar aspirina a nens ni adolescents <de 18 anys

9.- Posar la mà a la boca al tossir amb mocador d’un sol ús i la flexió del colze a l’esternudar

Recordar que els antibiòtics no s’usen en les malalties virals ja que no són efectius.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.