A Sants-Montjuïc guanyen els comuns i VOX supera la barrera del 5%

Trias aconsegueix les Corts, Sarrià – Sant Gervasi, Gràcia i l'Eixample.

Resultat electoral a Barcelona (324.cat)

El PSC s’imposa a Sant Martí, Horta Guinardó, Nou Barris i Sant Andreu

Yohany Limpias

La nit va ser difícil pels partits de govern perquè les enquestes ja indicaven d’un triple empat, però ningú no s’esperava uns resultats tan bons pels de Trias. En aquest sentit, va ser un retorn lluït de qui l’any 2015 perdia l’alcaldia de manera sobtada. Així el consistori Barceloní reparteix les seves 41 actes de regidores i regidors de la següent manera: 11 regidors pels de Junts, 10 pel PSC, 9 per BEC, 5 per ERC, 4 pel PP i 2 per a VOX. Nit entusiasta pels de Trias, que no s’ho creien, nit agredolça pels vermells, que aspiraven a més, i nit llarga pels d’ERC, que tampoc no sospitaven la davallada. El PP resisteix, però hi ha la preocupació generalitzada per l’ingrés de la formació d’extrema dreta.

Resultats per districtes a Barcelona (Betevé)

Pel que fa al mapa dels districtes de Barcelona queda repartit entre les tres primeres forces: El PSC recupera lideratge en barris i districtes tradicionalment vermells: Sant Martí, Horta Guinardó, Nou Barris i Sant Andreu. Trias s’imposa a altres quatre, els habituals de classes benestants: Les Corts, Sarrià – Sant Gervasi, Gràcia i l’Eixample. Barcelona en Comú, per la seva part, reté Sants-Montjuïc i Ciutat Vella.En Sants-Montjuïc la primera força política tornen a ser els comuns, que han obtingut un 22, 5% dels vots (15.795 vots), un resultat lleugerament inferior el 2019 (23,37%), seguits del PSC amb un 20,9% (14.653 vots), una millora d’un 1,9% respecte al resultat de l’any 2019; seguits per Trias per Barcelona amb el 18, 0% (12.584 vots), gairebé 10 punts més que en les municipals de l’any 2019 (8,7%).

Seguint al Districte, ERC ha quedat en la quarta posició amb un 13,3% (9.319 vots), perdent gairebé 10 punts respecte a l’anterior elecció (en què va aconseguir un 23,1%), seguit del PP amb el 7,6% (5.303 vots) que també millora en més de tres punts des de l’última elecció i, finalment, de VOX, formació que aconsegueix representació amb un 5,1% (3.598 vots), quan l’anterior elecció en va treure un 1%. Ni la CUP, amb 4, 7% (3.272 vots) ni Valents amb un 2,0% (1.428 vots) superen la barrera del 5% per la qual cosa es quedarien sense representació al Districte i al consistori barceloní, en línia amb els resultats a la resta de la ciutat, que també els deixen fora.

Respecte a la participació, a Sants-Montjuïc ha estat d’un 57, 3% un 6,39% menys que en l’anterior elecció amb una participació de 63,69% l’any 2019. Així, el mapa actual dels districtes a la ciutat queda força lluny del que es va dibuixar a les passades eleccions municipals de l’any 2019 en què Barcelona en Comú competia amb ERC. Llavors la primera formació aconseguia la victòria en 7 districtes (Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Horta, Sant Martí, Gràcia i Sant Andreu) mentre ERC es feia amb les Corts i l’Eixample. Ciutadans aconseguia significar-se a Sarrià –Sant-Gervasi i el PSC aconseguia únicament el districte de Nou Barris. Moment polític diferent i un mapa polític encara canviant.

Ara per ara caldrà esperar a veure com resulten els pactes post-electorals. Però de moment ja tenim convocatòria a eleccions generals el 23 de juliol. La digestió per a quan puguem.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.