Una comunitat de veïns s’ha negat a la retirada de la placa franquista del seu bloc de pisos. Per això, només es poden retirar 116 plaques que contenen simbologia de la dictadura en el districte de Sants-Montjuïc.
Ara el Districte obre una petició judicial, perquè el jutge determini si tenen la capacitat d’ordenar aquesta retirada. Ho faran a través de la Llei de Memòria històrica que es va aprovar en el procés de la creació de la democràcia actual al nostre país i invocaran la disposició en referència a la clàusula: “la llei estableix que els escuts, insígnies, plaques i altres objectes o esments commemoratius d’exaltació personal o col·lectiva de l’aixecament militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura hauran de ser retirades dels edificis i espais públics“.
Un jutge decidirà la retirada d’una placa on els veïns es neguen a que sigui retirada
Durant els darrers mesos el districte ha elaborat un cens d’aquests elements de simbologia franquista i han comunicat per carta als veïns la voluntat de retirar-los. A Sants s’hi havien adscrit 52 ornamentacions afectades, però els veïns tenien la capacitat de retirar-lo pel seu propi compte abans que el consistori en prengués part.
El districte s’uneix d’aquesta manera amb Sant Andreu, Sant Martí i l’Eixample per començar els treballs per retirar les plaques de l’antic Institut Públic de l’Habitatge de l’època franquista, unes 570 en total. Aquests districtes es sumaven a la decisió dels barris de Gràcia i Nou Barris que ja van completar la retirada de plaques fa uns mesos.
Aquesta retirada segueix els objectius de fer visible la memòria històrica i democràtica, el rebuig del franquisme i la lluita contra la impunitat, així ho recull l’Ajuntament de Barcelona que confia finalitzar aquesta campanya abans del març de 2018.