L’Engranatge ja està en marxa

DIANA PÉREZ
Engranatge- Ateneu Popular de la Marina- Zona Franca

 

La societat actual premia l’individualisme i no el col•lectivisme, incita a les privatitzacions i condemna a l’autogestió. Volen la ciutat gris, la societat dormida i les persones modelables. El nostre barri és un clar exemple, l’únic barri sense metro, retallades a la sanitat, la major taxa d’atur de la ciutat, sense oblidar la vergonya de tenir el CIE a menys d’un kilòmetre de casa. Aquestes i altres qüestions són les principals raons de l’existència de l’Engranatge i, donat que hi ha una manca d’espais públics, oberts i gratuïts per a que les veïnes del barri desenvolupin activitats, vam creure necessari crear-ho nosaltres. 

L’Engranatge (C\Alts Forns 69, local 8) és un projecte de dos mesos de vida i recentment inaugurat que ja compta amb més de 60 socis, i cada vegada veiem com va arribant a més gent i va guanyant visibilitat al barri. És emocionant veure com les veïnes entren, pregunten, s’interessen i acabem treballant plegats pel barri.

És un espai autogestionat per les veïnes que hi vulguin ser partíceps, un espai on desenvolupar des d’activitats socials, culturals i politiques. Definit pels propis socis com un espai lliure d’actituds racistes, sexistes i feixistes, vol ser un punt de confluència per les veïnes de totes les edats amb pensament crític vers la societat actual.

Tenim com a objectiu l’enfortiment del teixit social del barri de La Marina – Zona Franca, que ara es troba en una situació de feblesa alarmant, sobretot si el comparem amb barris propers com poden ser La Bordeta (amb Can Batlló al davant) i Sants, un barri amb un teixit social històricament molt potent.

Ja s’han començat a realitzar activitats diverses com reunions de col•lectius (Assemblea la Marina-ZF, Assemblea d’aturats) i s’estan impulsant d’altres com cine fòrums, xerrades, club de lectura, classes de repàs per estudiants de primària, oci alternatiu, etc.Funcionem com a punt d’informació de temes que preocupen al veïnat, per exemple, la pobresa energètica i els desnonaments, i om a punt de difusió de premsa alternativa com la revista “Café amb llet” o el setmanari “La Directa”.

Estem treballant per erigir-nos com a punt de referència al barri d’activitats alternatives, crítiques i socials. i, a curt termini, busquem consolidar-nos i afermar un espai de trobada on som els socis qui decidim el futur de l’Ateneu de forma democràtica i participativa.

Entenem que només amb l’autogestió és possible dur a terme activitats veritablement crítiques i constructives on es produeixi un veritable apoderament del veïnat i siguem capaços de treballar tots plegats per la millora del barri.

Aspirem a treballar amb tot tipus d’associacions i col•lectius del barri, des d’associacions de veïns, de comerciants, fins a col•lectius d’oci o de caire polític. Com he dit abans, busquem enfortir el teixit social i així aconseguir un barri més viu i dinàmic, on tots els veïns i veïnes participin activament. Per altra banda, volem establir relacions amb altres Ateneus de la ciutat i rodalies per poder treballar conjuntament i continuar construint una xarxa associativa més gran i forta.

Esperem que en un futur pròxim i no tant pròxim les veïnes del barri vagin fent seu l’Ateneu i que tant grans com petits participem i fem de l’Engranatge un gran
espai de confluència, crític i social que doni vida al barri.Fem una crida a totes les persones amb ganes de fer feina per transformar el barri a participar de l’Engranatge. Queda molt per construir.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.