El Port de Barcelona, GALP i HAM presenten la primera gasinera del sistema portuari estatal

La presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, durant la seva intervenció.

La instal·lació permet subministrar gas natural liquat (GNL) i comprimit (GNC) a camions i vehicles

El Port de Barcelona, GALP i HAM van presentar la primera estació de servei de gas natural (gasinera) del sistema portuari estatal, una instal·lació clau per a impulsar l’ús del gas natural com a combustible alternatiu per al transport terrestre de mercaderies. A l’acte van participar la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa; el cap de Medi Ambient del Port, Jordi Vila; el responsable comercial de Gas&Power de GALP, Fernando Martín-Nieto Vaquero; el responsable de Màrqueting i Estratègia del Grup HAM, Antoni Murugó Solé; la delegada a Catalunya de la xarxa d’estacions de servei de GALP, Lourdes Pardo; i el responsable de projectes de la xarxa, José Manuel Serna.

La gasinera està integrada a l’estació de servei de GALP al carrer Y del Port de Barcelona i és el resultat d’una inversió conjunta entre HAM, encarregat de la construcció de l’estació de GNL, i GALP, que ha portat a terme la millora de les instal·lacions. A més, la seva construcció ha comptat amb finançament de fons europeus, a través del projecte CHAMeleon, destinats a desenvolupar la infraestructura de subministrament de gas com a combustible vehicular al corredor terrestre Barcelona-Eslovènia. La nova instal·lació disposa de dos sortidors de gas natural comprimit (GNC) per a camions i vehicles, dos sortidors de gas natural liquat (GNL) per a camions i d’un dipòsit criogènic de GNL de 60 m3 de capacitat.

D’esquerra a dreta, el secretari de l’associació ATEC, Antonio Jiménez; el responsable Comercial de Gas&Power, Fernando Martín-Nieto; el cap de Medi Ambient del Port de Barcelona, Jordi Vila; la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa; el delegat de Expansió i Xarxa Abanderada, José Manuel Serna Cantero; la delegada d’Operacions de Xarxa Pròpia, Lourdes Pardo; el cap de Planificació Territorial, Gestió Tècnica de Concessions i Medi Ambient, David Pino; l’encarregada cap de l’estació de servei de GALP al Port de Barcelona, Teresa Julià; el director general de Grup HAM, Antoni Murugó Pérez; i el responsable de Màrqueting i Estratègia del Grup HAM, Antoni Murugó Solé.

La posada en servei d’aquesta infraestructura s’emmarca en el Pla de Millora de la Qualitat de l’Aire del Port de Barcelona, que pretén reduir de manera efectiva les emissions de l’activitat portuària. “Aquesta gasinera és una prova de la ferma voluntat del Port de Barcelona d’impulsar l’ús d’un combustible alternatiu, net i sostenible com és el gas natural, que permet reduir de manera molt significativa les emissions d’òxids de nitrogen i que elimina per complet les partícules fines i els òxids de sofre”, va destacar la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa.

Al recinte portuari s’estima que operen diàriament uns 2.200 camions que transporten mercaderies a diverses destinacions i orígens de la zona d’influència (hinterland) del Port. Actualment, més de 60 camions estan propulsats per gas natural, bé amb motors dedicats (que funcionen exclusivament amb gas) o bé amb motors duals (que combinen l’ús de dièsel i gas natural). D’aquests, 26 camions van ser transformats al sistema dual gràcies al projecte RePort, liderat i coordinat pel Port de Barcelona amb el suport d’ACCIÓ.
“Aquesta gasinera és un element clau per garantir el subministrament de gas natural als camions que operen a l’àmbit del Port, per promoure l’ús d’aquest combustible alternatiu i, en definitiva, per millorar la qualitat de l’aire que respirem”, va subratllar Conesa.
El responsable comercial de Gas&Power de GALP, Fernando Martín-Nieto Vaquer, va explicar com la recentment inaugurada instal·lació és “un pas més” dins del pla d’acció de sostenibilitat transversal de GALP. Així mateix, el responsable de Màrqueting i Estratègia del Grup HAM, Antoni Murugó Solé, va destacar l’excel·lent localització de la nova estació “en un punt logístic clau com és el Port de Barcelona”.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.