Impuls als projectes cooperatius d’Economia Social i Solidària al barri

Una cooperativa d’ensenyament i altres iniciatives de Sants aterren a la Marina

Existeix una altra manera de fer i entendre l’economia, és el que es coneix com Economia Social i Solidària (ESS). Està formada per cooperatives que es basen en els valors de la col·laboració i l’autogestió per tal de proporcionar serveis equitatius i productes respectuosos amb el medi ambient. El seu objectiu principal és satisfer les demandes de les persones per sobre dels beneficis.

La Marina compta amb algunes iniciatives d’economia social i solidaria, entre les que destaca CoopEduca, una cooperativa d’ensenyament. El projecte es va crear l’any 2014 per quatre persones que estaven a l’atur amb la intenció d’oferir un servei al barri de reforç escolar.

L’Ateneu l’Engranatge, cedeix part del seu espai a la cooperativa perquè puguin desenvolupar les activitats. Actualment està format per uns 8 professors que donen classes particulars, tant individuals com col·lectives, a estudiants de primària, secundària o fins i tot batxillerat i FP. Des de la cooperativa manifesten que sempre intenten que els preus siguin accessibles per tothom i disposen de diverses tarifes. Els preus van des dels nou euros fins els 7.25, depenent si es tracta d’una classe individual o col·lectiva, amb un màxim de tres alumnes. El reforç normalment es realitza durant les tardes, però hi ha flexibilitat d’horaris per adaptar-se a les necessitats dels estudiants.

A més a més, des de l’Engranatge també participen amb altres projectes d’economia social i solidària d’altres barris com seria el cas de l’Economat social o l’Aula d’Idiomes.

Per una banda, l’Economat social del barri de Sants és una cooperativa de consum que ven productes ecològics i de proximitat a un preu molt semblant al del mercat. Des de fa una any que s’ha arribat a un acord perquè la gent de Zona Franca que sigui pugui comprar els productes a una pàgina web i anar-los a recollir a l’ Ateneu del barri. Aquesta iniciativa dona una solució davant de la dificultat de trobar botigues dedicades a la venda de productes ecològics al barri.

Per una altra banda, l’aula d’idiomes que ells mateixos a la seva pàgina web es defineixen com  “un projecte lingüístic cooperatiu que combina l’aprenentatge de llengües amb la crítica i la reflexió”. Es realitza en col·laboració amb l’Associació Roig Cultura, a l’Ateneu Roig de Gràcia i ofereixen tallers en 11 llengües diferents (alemany, anglès, àrab, castellà, català, euskera, francès, gallec, italià, occità i portuguès). Actualment es treballa perquè el projecte tingui presència al barri, pel que s’ha d’aconseguir que grups d’un mínim de quatre persones reclamin l’activitat.

Xavier Gónzalez, membre de l’Ateneu Engranatge. Font: Rafel Vidal

Fira de projectes cooperatius a La Marina

L’Ateneu Engranatge organitzarà una fira en la que participaran projectes cooperatius a La Plaça de La Marina el 26 de maig per tal de visibilitzar i desenvolupar l’economia social i solidària al barri. La intenció és que els diferents projectes estiguin en contacte entre ells i es coneguin i també que la gent vegi que el model cooperatiu funciona, és real i que a més crea llocs de treball, va emfatitzar, Xavier González, membre de l’entitat i un dels responsable de l’organització.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.