Tanca el primer cicle de xerrades sobre “La Farola”

“Volem crear lligams entre una gran infraestructura com el Port i un barri de treballadors, veïns que no es miren”

Amb la xerrada “Evolució urbanística, els projectes de la Marina del Prat Vermell i el front litoral” realitzada el 15 de desembre a la Francesc Candel, es va tancar el cicle de xerrades al voltant de “La Farola, testimoni de la transformació d’un barri”. Organitzades  per la Unió d’Entitats de la Marina i la Biblioteca Francesc Candel, i impulsades pels veïns Josep Maria Pérez i en Josep Romagosa.

L’experiència conclou amb satisfacció per part dels organitzadors, que han agraït la bona acollida dels veïns a la iniciativa, malgrat el context pandèmic. Als actes, entre els veïns sovint s’ha respirat emoció per la nostàlgia del que han viscut i ja no hi és i l’esperança per recuperar la memòria del barri, gràcies a diversos testimonis que han explicat històries i records particulars que ajuden a construir una memòria col·lectiva.

Així “les xerrades han estat enfocades a conèixer des dels orígens del barri amb la farola, i han anat avançant en el temps, fins a arribar a la transformació del Prat Vermell” explica la Neus Borrell, presidenta de la Unió d’Entitats.

 “Els veïns s’han pogut identificar amb els continguts, ja que són realitats que han viscut des de petits, però la idea és continuar, potser toca també explotar el lligam amb el riu Llobregat” comenta l’Àngels Migueles, directora de la biblioteca.

En Josep Romagosa, impulsor aliat i antic directiu del Port, per la seva banda, defineix el cicle com una forma “d’aconseguir recuperar una història per passar de la nostàlgia i la pèrdua, a l’oportunitat de projectar i treballar per fer possible una nova realitat”.

Justament l’última xerrada va girar entorn una mirada de futur a través de la transformació del Prat Vermell i l’esdevenir de més de 170 projectes que estan en marxa per aconseguir un canvi estratègic dels barris de La Marina i del seu entorn. El col·loqui va estar a càrrec de l’Aurora López, directora de l’Oficina de la Marina del Prat Vermell i d’en Josep Bohigas, director de Barcelona Regional.

Amb tot, la farola ha estat “el trampolí per posar en connexió el barri amb el Port i així generar oportunitats conjuntes de projectes i insistir en la reivindicació de  llocs de feina pel barri” valora Josep María Pérez, l’altra impulsor. I afegeix “també ha estat una oportunitat perquè els més joves coneguin la història, i hi creïn lligams”.

I ara què? Els preguntem. Seguir treballant i recuperant la memòria com un actiu per explorar oportunitats d’ara, contesten. Entre algunes de les opcions que valoren hi són recuperar la història del Canal de la Infanta i donar a conèixer què va aportar aquest tros al barri, o la creació d’un curs perquè els veïns coneguin la logística del Port.

Poc a poc, volen obrir una escletxa que permeti establir ponts entre veïns, consorcis i administracions perquè el barri es beneficiï d’alguna manera de la indústria existent al tros tan potent i vital que és el Polígon de la Zona Franca.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.