Una residència de la Bordeta confirma la meitat dels seus residents amb COVID 19 després de fer-los tests propis

    Yohany Limpias 

    Es tracta del centre Mossén Vidal Aunós, ubicat a la zona de la Bordeta de Sants i en el qual fins ahir a la nit s’havien produït deu morts i dues persones havien estat traslladades a l’hospital per Coronavirus. Ara s’ha confirmat que el 50 per cent dels seus residents, unes 50 persones, són positius, després que l’empresa els hagi aplicat els tests, davant la manca de resposta de l’administració en proveir-los. Ara els familiars demanen que se’ls aïlli.

    La residència és de titularitat de la Generalitat, però la gestiona l’empresa privada Eulen.

    Ràbia, impotència i un sentiment de d’injustícia es desprèn de les paraules d’ indignació de María José Carcelén, portaveu dels familiars de residències que estan representats en la Coordinadora 5+1 i familiar d’una persona resident en el centre Mossen Vidal. Assegura que fa setmanes han advertit la Generalitat de la gravetat de la situació i han demanant respostes, “tenim la sensació que s’està deixant morir els avis, com si no s’explica que no hagin facilitat proves, ni facilitat l’hospitalització ni l’aïllament dels malalts… Fins ahir a la nit hi havien mort deu avis i què podem esperar per a la resta si no s’intervé de manera immediata? “.

    Carcelén entén que a la resta de residències l’escenari pot ser el mateix ja que el personal ha hagut d’atendre els avis durant molt de temps sense les mesures de protecció i no s’han fet les proves. “Mantenir la distància mínima quan els avis depenen dels cuidadors per tot és impossible”.

    Afegeix que fins i tot la comunicació es fa difícil amb la Generalitat i que de moment únicament han tingut coordinació continuada amb l’Ajuntament.  L’administració local ha dotat espais per traslladar els malalts però demana que la Generalitat hi posi el personal especialitzat que es necessita per atendre’l.

    “Posem tots els recursos del govern municipal a disposició per tal que el Govern traslladi de forma immediata aquests 50 avis i àvies fora de la residència perquè els altres 50 avis no acabin també contagiats”, insisteix el Regidor del Districte de Sants Montjuïc, Marc Serra. I segueix “Creiem que aquesta situació no és l’única. A un 70 % de les residències de Barcelona hi ha persones contagiades amb COVID 19 i sabem que a la resta de Catalunya l’escenari és semblant. En una només una setmana hauríem de poder traslladar els 750 avis de les residències de Barcelona que tenen els símptomes i és la Generalitat qui té les competències”, ha dit l’autoritat en un contacte amb la Marina”.

    Per la seva banda, el Departament d’Afers socials de Generalitat ha habilitat les clíniques de mútues laborals per ubicar avis amb coronavirus, però de moment el pla compta amb només 123 places habilitades. Consultat sobre les dades i actuacions a les residències a la roda de premsa diàries que fan els consellers, Chakir El Homrani, responsable de Treball, Afers Socials i Famílies, es va limitar a indicar que les residències i els ajuntaments que tinguin accés a proves pròpies monitoritzen amb el servei d’atenció primària per “millorar l’aïllament”.
    A Catalunya, fins al moment, a les residències es comptaven més de 1000 avis i àvies mortes i més de 1700 contagiats.

    FES UN COMENTARI

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.