Lligacames i Cagaelàstics

Núria Alcaraz i Adrià Font són els portaveus del col·lectiu Sant Jordi per la Llengua, organitzador de la diada reivindicativa d'enguany.

Pel Rubén Cruz

Enxaneta de la colla castellera de Sants, els Borinots (1993-…)

El centre de la setmana ha estat la Diada de Sant Jordi, i el to l’han donat personatges reals i també de ficció que han desfilat al seu voltant.

N’hi ha que es troben en el límit de la vida coneguda, uns perquè acaben de sortir de la realitat cap a una altra dimensió, i uns altres perquè no saben gestionar-la sense vessar-la i acabar plegant, o sense fer-se trampes al solitari i acabar ficcionant un relat alternatiu, una llufa que ens voldrien penjar a l’esquena.

Un cas d’èxit que ve de lluny…

Un dia, mentre es celebrava un ball a la cort anglesa, una donzella perd una lligacama de la calça. El rei Eduard III mana a un cavaller de recollir-la del terra i posar-la a la reial cama, per sota el genoll. S’hi va passar mesos, amb la cama així lligada, fins que les enraonies dels cortesans a propòsit de la baixa condició de la donzella li van fer reaccionar: faria fer una capella dedicada a Sant Jordi dins el castell de Windsor, amb 26 cadires formant rotllana per tal de seure-hi els cavallers membres d’un nou orde de cavalleria que el món recordés.

Veurem més tard qui se n’ha recordat del sant patró de Catalunya per fer-ne enguany un mix de comunicació i propaganda.

…i dos d’acabar malament d’esma, sense pensar-hi.

Són casos de mala gestió de les emocions, un de nostrat i un de cosmopolita. Comencem pel cas català.

Tems era temps, una bella dama va oferir un premi important al millor poema que lloés la bellesa del cant del grill femella. Es tractava d’uns elàstics brodats per distingides damisel·les amb el lema “No te’n desfacis”.

Una de les dames de companyia s’encarregà de posar i cordar-los-hi al guanyador, cerimoniosa. Amb l’emoció, a l’hora del discurs d’agraïment, el trobador va patir un recargolament de tripes, va haver d’anar al vàter amb desfici i va embrutar el premi. La dama es va sentir tan ofesa que manà de penjar el trobador pel coll amb els elàstics malaguanyats.

És una llegenda centenària que va inspirar L’auca de l’enfadós (o la fi del cagaelàstics), atribuïda a Joan Oliver, Pere Quart. Recentment hem viscut un sarau semblant, amb víctimes que no es creien el seu paper a l’auca i botxins que el tenien ben après.

Portada de Bartleby, l’escrivent, il·lustrada per l’Iban Barrenetxea. La primera edició de l’autor de Moby Dick data del 1856.

Diuen que si la feina gens creativa de cagatinta, que si l’ensopiment d’una obediència alienant, que si la vida en una ciutat com Nova York i en un barri extenuant com Wall Street… Que si volta que si gira, el cert és que endavant mostra una actitud passiva i indolent cap a la feina i a la seva persona que el portarà a instal·lar-se a l’oficina, a ser-ne desallotjat i fins i tot empresonat. Un procés de desaparició deliberada. Renegat de la vida, acaba deixant-se morir de gana per manca d’estímuls.

Veurem qui més fa volar frases desmenjades i sense solta.

Comencem, però, amb els editorials de la setmana.

Donald Trump donant pas al periodista que ell vol que li faci les preguntes.

No és casual que em recordi l’amenaça del Trump contra la democràcia americana “adulterada” si no guanyava ell les eleccions… Ara ja tenim l’Antipolític.

El cas del papa Bergoglio és de manual de supervivència en medi hostil. No ha pogut fer-hi més, i el temps se li ha acabat. Li ha salvat la campana.

El cas del president Trump és de manual d’incompetència desacomplexada. Fa els estirabots que li surten del perruquí perquè no en sap més. El crèdit se li acabarà aviat… o el món se n’anirà en orris. La Xina n’és el principal creditor.

El defineix com una forma de resistència política i un acte d’afirmació cultural. El llibre fa repensar les ferides, no tancar-les; parlar-ne, no imposar silenci.

El llibre expressa la complexitat de l’experiència humana i la dignitat col·lectiva. Ens fa ser més crítics i més lliures.

Tanmateix, la Diada no s’esgota amb la cultura del llibre i la rosa als carrers…

… perquè la vetlla ha estat la Diada de Sant Jordi, patró de Catalunya i símbol nacional com la senyera, la llengua i la cultura del llibre i de les flors. És una festa cívica perquè se celebra en dia feiner, al costat de casa, amb la nostra gent de cada dia. Un cas d’èxit, el de Sant Jordi patró.

Per això, s’ha celebrat una manifestació en clau nacional, amb un jovent molt cridaner.

Fragment del poema “La meva llengua”, d’Apel·les Mestres (1854-1936)
La Pedrera engalanada de dalt a baix per Sant Jordi un any qualsevol, i ara disfressada de franquícia global l’any 2025.

Diu n’Albano Dante que tothom espera d’una feria de abril que sigui molt andalusa, i que la festa de l’Any Nou xinès sigui molt xinesa… Tanmateix, a Catalunya el govern d’Illa ha provat de fer una festa gens nacional catalana, menystenint l’ingredient bàsic que és la llengua.

Trobo que no serveix de res demanar-li que dimiteixi, perquè el president Illa no ha enganyat ningú, ni es pot dir que hagi estat una sorpresa per a ningú. Illa fa el que sempre ha fet i se n’espera, d’ell: negar el dret de la nació catalana a ser-hi en un territori català, revertir el relat que Catalunya es va començar a construir d’ella mateixa a partir del 2010 i procurar la castellanització del país.

Allò sorprenent és el cinisme dels partits indepes que han situat el PSC en la posició de centralitat que ocupa, des de la seva marginalitat de quarta força al Parlament post octubre.

Cal denunciar que Esquerra Republicana ha regalat el govern a un partit espanyolista. Però també que Junts manté Sánchez al govern de Madrid, s’inhibeix de fer oposició a Catalunya i pacta tant com pot amb el partit dels dos presidents, a canvi d’engrunes que no alimenten.

Quant als nous nomenaments al Premi Sant Jordi, el govern d’Illa té el projecte d’esborrar la frontera entre catalanitat i espanyolitat buidant de contingut els símbols, sense atacar-los directament com feia el PSC del 155.

I pel que fa a les psicofonies al Palau, Cercas ha igualat nacionalpopulisme i independentisme com a “pitjor que feixisme” perquè diuen defensar la democràcia.

Cal denunciar que el president Illa busqui sicaris cagatintes perquè disparin ara contra l’independentisme, quan des del 2017 ell s’havia manifestat de bracet amb les dretes i les esquerres espanyoles, amb estanqueres de pollastre o d’escut reial, sense complexes. Vol captenir-se com a presidenciable en 2028.

S’estan mitja hora tancats en un plató a Palau per no dir el que voldrien dir amb totes les paraules: que “el dret a decidir no existeix”, i “que cadascú en digui com vulgui” menys Països Catalans. Com ara Tabàrnia, que ben val per amenaçar els catalans amb un Ulster de traca i mocador, ensangonat si la Pàtria ho exigeix als seus parroquians. De porc i de senyor se n’ha de venir de mena, com veurem a la següent entrega.

Antonio Machado

Aquest és el meu preferit editorial de la setmana, perquè soc testimoni presencial que Barcelona viu instal·lada en l’emergència lingüística. És cap i casal d’un país al que li ha sobrevingut de-no-se-sap-on un masover que mira cap a Madrid, la metròpoli.

Aquestes són les veus de Sant Jordi que vull sentir, les de la Núria Alcaraz i l’Adrià Font adreçant la paraula als 15 mil assistents a la manifestació de dimecres al vespre:

Núria Alcaraz i Adrià Font són els portaveus del col·lectiu Sant Jordi per la Llengua, organitzador de la diada reivindicativa d’enguany.

També ens informa que s’hi van confrontar el pactisme català amb l’absolutisme castellà empeltat amb el borbònic. I que el resultat va ser l’ocupació militar dels països catalans. Por justo derecho de conquista.

Trobo que si els catalans celebrem com a Diada Nacional una derrota, la de l’11 de setembre del 1714, és perquè hem estat derrotats però no sotmesos.

I també dic jo que passats tres segles encara hi som, confrontant-nos-hi, com ho demostra la guerra que Espanya va muntar contra separatistes, comunistes i maçons fa gairebé un segle, i el recent esbombat referèndum pel nostre dret a decidir. Un dret que no existeix, diu en Cercas, perquè en democràcia no hi ha autodeterminació. Deu ser cosa del fus horari tort que ens ha tocat per viure-hi, però en altres latituds democràtiques se n’han fet –Noruega, Canadà, Escòcia…— i encara se’n faran, de referèndums, com aviat a Groenlàndia.

Només resulta impossible defensar-lo quan toca els interessos africanistes d’Espanya. El govern i l’estat espanyols alineats amb la monarquia marroquina contra el dret d’autodeterminació del poble sahrauí, perquè sí, perquè convé a ambdues parts traspassar-se la colònia d’una vegada, a canvi de negar el dret de Catalunya a decidir el seu futur. L’africanisme és una peculiar forma de colonialisme que practiquen els que ja no els queda una altra per malmetre que la colònia domèstica.

Els precedents d’aquest africanisme que ha configurat un estat absolutista són episodis de neteja ètnica, com ara l’expulsió de jueus en 1492 i de moriscos en 1609. També l’intent de genocidi contra el poble gitano, a la Gran Batuda de 1749. Cal recordar-ho perquè els habitants de parla catalana encara som la minoria cultural a exterminar —1936-1939—, si els ho permetem.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.