Antipolítica,

Sembla un espiadimonis, però és un dibuix a partir de L´uomo vitruviano, de Leonardo Da Vinci,

o la quadratura del cercle a cop de piulada

Per Rubén Cruz

Fotografia de Carlos Baglietto, publicada en ElNacional.cat el 6 de desembre del 2022

El 6 de desembre del 2022, les entitats sobiranistes convocaven a Barcelona una manifestació en resposta a la reforma del delicte de desordres públics i d’eliminar la sedició del codi penal, pactada per ERC amb el govern espanyol. L’ANC no volia que l’ocupació pacífica d’un edifici passés a ser un delicte, i el president d’Òmnium, en Xavier Antich, va acusar d’antipolítica la manifestació de l’ANC per manca de transversalitat, entesa com a rebuig a la política col·laboracionista del govern català.

Fins aleshores, jo no havia sentit a parlar d’aquest concepte, més enllà del de populisme.

Pactar amb el diable, si cal entregar-li l’ànima…

El poder és el primer, com el menjar. I la filosofia ve després: l’enraonament i l’ètica de la decisió. Amb l’excusa del poder menjar, primer disparem i després pensem (o no)!

És clar, qui governa amb majoria absoluta té dret a posar-se d’esquena a les demandes dels altres, malgrat anunciar la nit electoral que governarà per a tothom… I qui governa en minoria? Doncs també!

Vicent Partal, editorial de VilaWeb del 22.01.2025

I practiquen el xantatge com els pinxos al carrer ens conviden al trilerisme de la boleta.

Però adonar-se’n i dir-ho no converteix la gent en antipolítica, al contrari: és la gent que es deixa enganyar per la demagògia qui esdevé antipolítica, per manca de crítica.

La Transició (!)

A la mort de Franco, el negoci de la Transacció consistia en comprar voluntats dels partits polítics d’esquerra per consolidar el règim mitjançant les generoses subvencions que es deriven de les lleis electoral i de partits.

Vicent Partal, editorial de VilaWeb del 22.01.2025

Calia participar-hi.

Què motivava als partits republicans, si no era l’expectativa de poder, a acceptar una monarquia borbònica imposada a dit pel dictador i mai referendada pel poble?

I calia blindar l’essencial del règim, les seves classes dirigents i les seves oportunitats obertes als nous convidats. El pas de la Transició a la democràcia justeta que tenim suposà una ruptura –les llibertats conquerides pels moviments obrer, veïnal, d’alliberament gai…— i una continuïtat sociològica del franquisme: per una banda, els nostàlgics del ordeno y mando, i per l’altra les classes mitjanes –econòmiques i també funcionarials— que comencen a forjar als anys 60 i són el gran estabilitzador social de qualsevol règim.

A la taula d’en Bernat, qui no hi seu no hi és comptat…

Guineu, escultura de forja al parc de la Guineueta, Nou Barris. Fotografia de Julià Riu.

A tots dos partits antifranquistes, socialista i comunista, el franquisme els hi va inocular el virus del poder fort, considerat necessari per governar, democràtic en les formes però autoritari en el fons. En la taula dels quatre poderosos no calia —ni cal— debatre ni cercar complicitats per governar en coalició. Així han actuat sempre, amb majories absolutes o sense. Perquè al lloc de la guineu, qui se n’alça ja no hi seu.

El franquisme no ha marxat mai. Per això, cal reconèixer que des de la mort biològica del dictador, només l’independentisme s’ha enfrontat obertament al xantatge franquista i a l’amenaça del llop de la ultradreta.

Jaume Riu.

I ha calgut el pacte del president Puigdemont amb el presidente Sánchez a Suïssa per jugar una partida amb observadors internacionals que l’estat no desitja i el deixa en evidència.

El rebuig del decret vaitot era la resposta política que es mereixia una operació antipolítica i populista d’alt risc: imposar un trágala als partits més petits per sortir-se el partit gran amb la seva, en lloc de respectar els respectius electorats legislant cada matèria.

On no arriba la intel·ligència, arriba la punta de l’espasa.

Ara l’estafa continua en forma de decrets que-tot-ho-arreglen. I amb l’agreujant que pretenien forçar-los el vot favorable el dia abans d’acabar-se la bonificació al transport públic i la pujada de les pensions. Per a sorpresa del govern, no ha funcionat el tallafocs de “que viene la ultraderecha”, i han començat els retrets “que has votado con la ultraderecha”.

Autoritat del Transport Metropolità, https://www.atm.cat/atm

A tothora, a les estacions i als combois de Rodalies RENFE podem encara escoltar pels altaveus la campanya informativa que ja no tindrem l’abonament gratuït. Un recordatori que en són responsables las derechas.

Qui no accepti el xantatge legislatiu se les haurà de veure amb l’opinió publicada de la caverna mediàtica. Ja de bon matí, ministres i tertulians s’hi afanyaven. Les esquerres poden ser tan manipuladores o més que les dretes, i ja han sortit a fer-li la feina bruta als manifassers del cortijo.

Félix Bolaños, ministre de la Presidència

I si els que no s’empassen el gripau són catalans, encara millor, perquè els estafadors ja tenen mitja feina feta: que si insolidaris, burgesos, feixistes, corruptes… Efectivament, l’única seu de partit visitada pels manifestants en protesta ha estat la de Junts, sense haver pensar primer de demanar-li als líders propis de posar-se a la feina per resoldre el tripijoc.

Aquesta pràctica obscena de fer prevaldre la teva opinió per sobre dels discrepants és mafiosa i es vesteix demagògicament com a “la política”. El mal que anticipa és la desafecció política, primer símptoma de l’antipolítica que els governs i els partits diuen voler combatre.

Nota de premsa de Presidència del 7 novembre 2007

No vam saber tallar la febre amb una medecina de radicalitat democràtica, el referèndum d’autodeterminació del 2017, i encara paguem el preu de la dependència d’un règim fallit.

Però en Pedro Sánchez no rectifica i ha tornat a amenaçar amb un nou decret òmnibus per fer-los empassar.

A les novel·les de l’oest d’en Marcial Lafuente Estefanía, sovint un pistoler li deia a un altre: ‘Et creus molt llest perquè et menges els mocs’. Serveix per als que decretadors de trágalas i als seus valedors d’esquerres en rebaixes.

ER ha completat la seva metamorfosi en un partit espanyolista: de la larva d’en Companys màrtir al capoll d’en Tarradellas retornat i a l’insecte adult d’en Junqueras.

Si l’importava l’interès general, al presidente del gobierno hauria de tornar a presentar a votació les pensions i el transport públic per separat de la resta de mesures que són d’interès particular per al seu govern. Allò bo per a tothom no pot condicionar-se a que tothom accepti allò només és bo per a ell.

Com que li manca una majoria de govern –només la va tenir d’investidura—, pretén forçar els partits menors que votin contra el que els seus electors esperen que faran. Això no és fer política, sinó pervertir la democràcia imposant una voluntat de poder fort amb els dèbils, i dèbil amb els forts.

Perquè, què és sinó el rescat a la banca? Pagar amb diners en efectiu de tothom el deute privat d’uns quants, que es mocaran amb bitllets perquè nosaltres ens mengem els mocs…

Els treballadors i pensionistes, al rescat de la banca

Després d’haver rescatat el PP els bancs amb el fons de reserva de la Seguretat Social, per què el PSOE no ha obligat als poderosos a tornar els diners per aplicar-los a les pensions, com era de llei?, de quina fortalesa parlem?

A partir del 2012, el govern espanyol va començar a treure’n diners d’aquest Fons de Reserva per comprar el seu propi deute públic. No comprar-lo arriscaria la fallida de l’estat, cosa que evitava buidant la guardiola destinada a pagar pensions en temps de vaques magres.

Amb premeditació i traïdoria

Juan Ramón Capella, a “Las sombras del sistema constitucional español” (2003) defensa que la Constitución-que-nos-dimos-entre-todos va ser el resultat d’un pacte per a la reforma del règim iniciat el 1939. Aprovant la Ley 1/1977 para la reforma política, les Cortes franquistes es van autodestruir formalment per renéixer de llurs cendres.

Vistes així les coses, la Constitució seria el primer vaitot que ens van engaltar els franquistes i els aprenents de bruixot que els volien prendre’n el relleu.

Una vegada al timó, els mestres de la política democràtica van haver de redreçar el rumb de la nau.

La combinació de rescats a la banca a fons perdut, pagament d’interessos a la banca que compra el deute públic espanyol, l’evasió legal d’impostos de les grans empreses i fortunes, i el buidatge de la guardiola de les pensions era una situació de risc que els partits de la vella política, que s’alternen en el govern, havien previst i exorcitzat amb el conjur de reforma de l’article 135 de la Constitució l’agost del 2011. L’objectiu era prioritzar el pagament del deute passant per davant de qualsevol altra necessitat.

L’exemple islandès

Centre Català de Negocis. Raons Pel Sí per a indepes que encara no saben que ho són

Mentre que els bancs han tornat els diners als estats que els van rescatar, a Holanda, Bèlgica, Regne Unit, Alemanya…

El cas espanyol

A Espanya, els moviments socials del 15-M i els partits de la que es deia a ella mateixa “nova política” han estat incapaços de forçar-los a pagar el rescat. El 95% de les ajudes públiques a la banca no tornarà al contribuent.

Des de la crisi del 2008 que anem perdent el minso estat del benestar assolit, i d’ençà que ambdues continuïtats conflueixen en un mateix corrent autoritari. Li diem populisme com també li podríem dir antipolítica, i ha penetrat fins a la sala de màquines del primer món, les classes mitjanes del qual són més exposades a perdre benestar, i se’n planyen.

Segell de l’empresa discogràfica LA VOZ DE SU AMO, pionera a Barcelona (1927-1969), com explica bar.cel.ona.uta al seu bloc.

Els podemites omplien platós de televisió malparlant de La Casta només perquè a La Casta li convenia donar-los altaveu per afeblir al PSOE. Des dels platós anaven a assaltar el cel, però van ser incapaços de veure la revolució democràtica que es preparava a Catalunya. Potser si l’haguessin dissenyada i pilotada ells… Però ningú els va impedir d’acostar-s’hi, i tanmateix els quedava lluny.

Les forces d’ocupació van assaltar-hi els carrers, alguns polítics processistes s’hi van entregar a la metròpoli, altres van marxar a l’exili i, contra tot pronòstic, els revolucionaris de saló van poder plantar un peu al govern de l’estat al 2020. I encara hi són, mansos a la veu del seu amo.

A casa nostra

Els polítics fan el que volen amb els nostres vots perquè per llei no tenen un mandat imperatiu, sinó representatiu de la manera més flexible possible. Saben també que la memòria de l’elector és fràgil, que d’una decisió injusta ara caurà aviat en l’oblit. I si algú els la retreu, li diran antipolític a aquest algú, i avall, que fa baixada.

Al final, la gent se n’atipa i acaba dient que tots els polítics són iguals no perquè realment ho siguin, sinó perquè amb llurs tripijocs bé que ho semblen. I caiem pel pendent de l’antipolítica i del populisme.

Voldríem llistes obertes i vegueries com a circumscripcions electorals que ens acostessin els candidats als electors. Els partits no s’hi ha posat d’acord en 40 anys per aprovar una llei electoral pròpia, i ara ens lamentem d’una Ley de Partidos Políticos que posa tota la carn a la graella dels líders de cada organització.

Li diuen antipolítica perquè no els agrada que es denunciï la seva vella manera de fer política, la llei de l’embut. Li donen la volta a l’estri per acusar d’antipolític al dit acusador.

Mentre les esquerres diuen situar-se en l’eix social de la política, els drets nacionals i els drets socials són indestriables. Perquè l’autonomia és el primer obstacle per a la independència de Catalunya, va declarar el president Torra.

L’antipolítica és una crisi de representació. La gent no se sent representada, identificada, cridada a mobilitzar-se per una causa o reunir-se en assemblea per trobar alternatives, i es cau en el ressentiment. Com que compartim instints animals, som territorials quan no ens deixen ser una altra cosa més raonable i civilitzada, i ens posem d’acord en acusar els dèbils que ens arriben perquè és més costós i inimaginable plantar cara als poderosos, com van fer els islandesos i com saben els revolucionaris de via estreta.

Els catalans nadius no ens hem d’aïllar del nostre voltant, com més va més mestís, ni sentir-nos encerclats pels nouvinguts.

Catalunya necessita el traspàs de la competència integral en immigració, per decidir la quota de treballadors contractats en origen que hagi de venir.

Albert Botran, Ni burgès ni xenòfob. Els orígens de l’independentisme i els reptes actuals, Revista Catarsi, gener 2025

Recentment, el polifacètic Elon Musk piulava mentides sobre el percentatge de violadors estrangers empresonats a Catalunya. I s’exclamava des de la seva piuladora privada, X, la xarxa que milions d’essers humans i de bots repiulen a pleret sense despentinar-se. Uau!

Jordi Cabré

Sí, el paio de les banyes de búfal al cap i la bandera a l’espatlla, i la seva quadrilla de toreadors.

Uf, pobres!, han hagut de patir quatre anys de presó abans que els tornessin la Llibertat.

A Amèrica la Gran els cops d’estat passen per berenars de pícnic, i a Catalunya les jornades electorals autogestionades passen de ser pícnics a cops d’estat sense armes ni violència.

Deu ser cosa de les paperetes, que les carrega el diable quan no té res més a fer!

Millor continuem mirant la pantalla, no la perdem de vista! cadascú la seva, amb la qual podrem competir fins al ridícul per demostrar al món que som guanyadors perquè ens ho mereixem. El mal és que el món se’ns cregui, perquè haurem quadrat el cercle gens virtuós de la mentida.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.