Sergio Segura (Barcelona) |
Davant l’encara presència de la violència masclista en la nostra societat, la Taula de Dones de la Marina va programar un ventall d’activitats durant una setmana contra aquesta problemàtica. Del 23 al 28 de novembre, diverses entitats del barri van participar en la causa. I més a la Marina, on no existeixen dades de la magnitud real de la violència masclista. Molts han sigut els veïns i veïnes que han volgut dedicar el seu temps lliure a participar en l’acte.
La setmana va acabar amb una pintada, en la qual tres grafiters han dut a terme una pintada reivindicativa. Laura Castillo, Elisabet Alor i Pere Graner han participat de manera gratuïta per una bona causa. Aquest mural, però, era col·lectiu i els propis veïns han pogut aportar el seu gra de sorra per fer-lo possible: han posat noms de dones feministes i revolucionàries que han treballat de valent per tal que la dona sigui socialment acceptada.
Recordem que aquest és el primer any que es fan actes amb motiu del 25N, però és la primera vegada que s’estableix un grup de treball amb una certa continuïtat, com ha suposat els sis dies d’activitats organitzats per la Taula de Dones. Anabel Montón, de l’Engrenatge, ha valorat aquesta setmana. “No tenim precedents. Tenint en compte que és un tema social molt complicat i que la societat no està gens per la labor, en general la participació ha sigut bona”.
Tot i això, aquest bon acolliment depèn de les activitats de les diferents jornades. “La primera, la de Les Gira-sols, va ser un èxit total”, assegura l’Anabel. El dia central de la setmana, el 25 de novembre, va ser el dia de la concentració, a la qual van assistir 50 persones. “Un barri on hi viuen 30.000 persones i que n’hi vinguin només 50 sembla poc, però jo ho valoro positivament”, destaca, alhora que sap que “queda molta feina per fer”.
La pintada col·lectiva va posar punt i final a un ventall d’activitats organitzades per la Taula de Dones. Ara bé, què pensen els veïns de la Marina d’aquesta iniciativa? A la Mercè Duc, per exemple, li sembla excel·lent. “La setmana s’ha organitzat perquè quedi a la memòria de tantes dones que han donat una empenta a la història, tot i que les condicions d’origen no ho facilitava”. Per la seva banda, l’Encarna creu que és una bona manera per visibilitat “totes les dones que fins avui han lluitat per la igualtat d’home i dona, i més quan ara sembla que hi ha hagut un retrocés en aquest aspecte”.
“Lora Tristán”. Aquest és el nom amb el qual la Josefina ha col·laborat en la preparació d’un mural que, diu, és un referent al barri. “És una manera de tenir una mirada optimista sobre això que està passant últimament. Les dones que pateixen la violència de gènere poden veure gracies a aquest moral que hi ha sortida”, conclou.
A l’ajuda de la Josefina cal sumar la de la Teresa, qui també ha aportat el seu gra de sorra escrivint els noms de Rosa Sensat i Maria Zambrano. Però no només les dones opinen positivament d’aquest projecte. El David, de 20 anys, també ha volgut ajudar a la causa. “El gènere masculí és el que fa la gran part de la violència i cal donar suport a les dones per superar aquesta problemàtica”. Ha assegurat que sap com de complicat és el tema de la violència de gènere entre els joves. “Hi ha molts adolescents que fan violència, però no ho reconeixen o la duen a terme de manera indirecta, com els casos dels micromasclismes”.
El nombre de dones assassinades en mans de les seves parelles va en augment a mesura que passen les setmanes. El camí és llarg i encara queda molt per fer, però iniciatives com les de la Taula de Dones de la Marina serveixen per conscienciar d’una problemàtica present en la nostra societat.